Leancă: Liderii de la Tiraspol nu au ieşit încă din tranşee şi nu au observat că din 1992 situaţia s-a schimbat

joi, 31 martie 2011

Leancă: Liderii de la Tiraspol nu au ieşit încă din tranşee şi nu au observat că din 1992 situaţia s-a schimbat
Foto: evenimentul.md

Liderii autoproclamatei republici transnistrene nu au ieşit încă din tranşee şi nu au observat că din 1992 situaţia s-a schimbat. Aşa a comentat vicepremierul, Iurie Leacă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene din Republica Moldova, afirmaţia MAE al nerecunoscutei republici, precum că Tiraspolul va milita în continuare pentru independanţă, în pofida declaraţiilor lui Serghei Lavrov.


"Încercăm să creăm un mediu favorabil, un climat de încredere dintre Chişinău şi Tiraspol. Avem obiectivul de a reintegra ţara şi vom face tot ce ţine de Chişinău în acest sens. Se simte reticenţa Tiraspolului, dar nu cred că în aceşti 19 ani a fost o altă atmosferă. Avem obiective bine formulate şi avem sprijinul partenerilor noştri importanţi care au pârghii de a influenţa", a punctat ministrul.

Potrivit lui, retragerea muniţiilor din regiunea transnistreană este un subiect prioritar pentru Republica Moldova, dat fiind faptul că acestea sunt foarte vechi şi prezintă un real pericol. "Plus la toate, există un angajament al Federaţiei Ruse în acest sens. Este posibil de realizat acest obiectiv. Vom identificatoate obstacolele şi le vom elimina cu sprijinul partenerilor şi nu în ultimul rând al OSCE-ului", a subliniat Leancă.

Amintim că Federaţia Rusă a declarat că este cointeresată în eliminarea rapidă a muniţiilor din Transnistria şi s-a pronunțat pentru un statut special al regiunii în cadrul Republicii Moldova. Totodată, Rusia pledează pentru reformatarea misiunii de menținere a păcii din zona de securitate. În acelaşi timp, liderul separatist de la Tiraspol, Igor Smirnov, continuă să se împotrivească. Acesta a declarat că nu va accepta alți pacificatori, înafară de cei ruși, iar munițiile de război rusești din regiune sunt proprietatea Transnistriei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: