(video)"Pământul cartof": Gravitaţia Terrei văzută în detalii fără precedent

vineri, 1 aprilie 2011

(video)

Pământul arată ca un cartof gigantic în spaţiu în ultimele imagini publicate de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), care înfăţişează câmpul gravitaţional al planetei noastre.


Imaginile au fost prezentate de echipa care lucrează la satelitul european Goce. Ele sunt exagerate, însă vor să sublinieaze faptul că forţa gravitaţională a Pământului nu este aceeaşi peste tot.

Forţa gravitaţională este cea mai puternică în zonele colorate în galben şi este mai slabă în zonele albastre.

Modelul globului reprezentat de cercetătorii de la Goce este un geoid. Geoidul este forma convenţională a suprafeţei terestre şi se defineşte ca fiind nivelul mediu al mărilor în stare liniştită, prelungit sub continente şi modelat de gravitaţie. Planeta noastră nu este o sferă perfectă, iar masa ei nu este distribuită în mod egal peste tot.

Satelitul Goce (Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) a fost lansat în martie 2009 şi studiază forţa gravitaţională a Pământului.

"Am primit recent informaţii noi din zone precum Himalaya, munţii Anzi şi mai ales din Antarctica, de unde nu ştiam prea multe lucruri până acum", au precizat cercetătorii în cadrul unei conferinţe ţinute joi, la Munchen.

Misiunea este finanţată până în 2012, ca restul misiunilor de observare ale ESA, şi trebuie să găsească noi surse de venit de la statele membre pentru a putea continuare.

0 Comments: