(doc) Guvernul s-a răzgândit: Retrage din Parlament legea nediscriminare

miercuri, 30 martie 2011

(doc) Guvernul s-a răzgândit: Retrage din Parlament legea nediscriminare
Foto: Reuters

Legea antidiscriminare, după ce a fost aprobat acum o lună de către Guvern, ar putea să nu mai ajungă spre aprobare în Parlament. Asta în cazul în care Cabinetul de miniştri va răspunde afirmativ la cererea ministrului Justiţiei, Alexandru Tănase, care a propus retragerea acesteia. Această chestiune a fost inclusă pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de astăzi, 30 martie.


Precizăm că legea prevede prevenirea şi combaterea discriminării pe criterii de rasă, culoare, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex. vârstă, stare de sănătate, dizabilitate, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, avere, origine socială sau alte criterii.

Această lege a trezit multe discuţii şi controverse în societate. Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile au protestat şi s-au arătat împotriva sintagmei "orientare sexuală" din lege. Acestă poziţie a fost susţinută şi de către Mitropolia Moldovei, care a criticat vehement documentul și a cerut neaprobarea lui sau perfecționarea acestuia. În acelaşi timp, părerile sunt împărţite în rândul politicienilor. În timp ce unii salută această iniţiativă legislativă, alţii se expun împotriva acesteia.

Anterior, ministrul Justiţiei declara că Legea antidiscriminare este un proiect bun. "Nu este un proiect de hazardare a societății. El vizează 13 categorii de persoane. Haideți să nu scoatem din context lucrurile. În Constituția R. Moldova este clar scris - căsătoria este consfințită între bărbat și femeie. Nicio lege nu poate schimba această prevedere Constituțională. Prima recomandare a dnei Malstrom (n.r. Comisarul European pentru Afaceri Interne), care a fost la Chișinău recent, a fost adoptarea legii antidiscriminare. Niciodată în Moldova nu vor fi legalizate căsătoriile între persoanele de același sex, nici adopțiile. Asta deoarece aceste lucruri contravin culturii noastre. Dar nici nu putem permite ca aceste persoane să fie batjocorite. Fiecare grup minoritar are drept la protecția statului pentru care plătesc impozite", a ținut să menționeze Tănase. 

UNIMEDIA amintește că proiectul legii antidiscriminare a fost aprobat de Guvern și urma să fie remis spre aprobare Parlamentului. Legea antidiscriminare este o recomandare a Uniunii Europene şi una dintre condiţiile pentru aprobarea regimului fără vize cu ţările UE.

Proiectul legii antidiscriminare































Sursa: UNIMEDIA




 


0 Comments: