Lavrov: Moscova vrea statut special pentru Transnistria

marți, 29 martie 2011

Lavrov: Moscova vrea statut special pentru Transnistria
Serghei Lavrov
Foto: black-and-right.com

Moscova se pronunță pentru un statut special al Transnistriei în cadrul Republicii Moldova şi reluarea cât mai urgentă a negocierilor privind soluționarea conflictului transnistrean, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, relatează RIA Novosti.

"Am discutat despre reglementarea conflictului transnistrean. Avem intenția comună de a relua cât mai curând posibil negocierile oficiale pentru a elabora un compromis politic care ar presupune modelul unui stat unic în cadrul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, Transnistria având un statut special", a declarat Serghei Lavrov la o întâlnire cu omologul său moldovean, Iurie Leancă.


Potrivit acestuia, înțelegerile în acest sens trebuie să fie luate, în primul rând, de Chişinău şi Tiraspol.

"Înțelegerile, în acest sens, trebuie să se bazeze pe egalitate şi respect reciproc, cum se cuvine părţilor aflate în negocieri. Însă obiectivul final, îl vedem aproximativ la fel - un statut special pentru Transnistria în cadrul unui stat unic și integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, al cărei statut de neutralitate este stipulat de constituție, fapt pe care-l considerăm o contribuţie importantă în consolidarea unei arhitecturi de securitate a Europei", a mai adăugat ministrul rus de externe.

Lavrov a mai declarat că Rusia este cointeresată în eliminarea rapidă a muniţiilor din Transnistria. În timpul negocierilor din 2003, din Transnistria au fost evacuate mai mult de 50 de eșaloane de muniţii. Respectiv a rămas mai puţin de jumătate din ceea ce a fost. Aceste depozite necesită o monitorizare constantă, deoarece o cantitate mare de muniții foarte periculoase pot fi furate, multe din ele au fost deja utilizate pe loc", a declarat ministrul rus.

Totodată, Lavrov a accentuat asupra imposibilității aplicării forței în astfel de cazuri. "Prin urmare, există anumite etape destul de clare, acțiunile recunoscute de toată lumea cum ar fi negocieri. În acest context, nu există piedici în soluționarea problemelor ce țin de consolidarea păcii şi evacuarea muniţiilor de pe teritoriul transnistrean, un teritoriu cu statut special", a rezumat acesta.

UNIMEDIA precizează că vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, Iurie Leancă se află într-o vizită oficială la Moscova, în cadrul căreia a avut o întrevedere cu Serghei Lavrov. Potrivit seviciului de presă al MAEIE, cei doi urmau să discute un spectru larg de subiecte ce ţin de relaţiile bilaterale, precum şi unele chestiuni de pe agenda internaţională. 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: