Moldova - unică în Parteneriatul Estic şi CSI, după politicile sale de dezvoltare

miercuri, 30 martie 2011

Moldova - unică în Parteneriatul Estic şi CSI, după politicile sale de dezvoltare

Republica Moldova este unica ţară din Parteneriatul Estic şi din CSI care se poate lăuda că a pus în practică politici de dezvoltare regională la nivelul UE. Despre aceasta a anunţat astăzi, 30 martie 2011, Grupul de lucru pe agricultură şi dezvoltare regională al Convenţiei Naţionale pentru Integrarea Europeană, în cadrul unei conferinţe de presă.


„Autorităţile trebuie să purceadă la formularea unei poziţii de ţară pe domeniul dezvoltării regionale, care să fie adoptată oficial la nivelul tuturor structurilor guvernamentale implicate în procesul de negocieri pe marginea Acordului de Asociere RM-UE”, susţine Grupul de lucru.  

Acesta propune ca să fie eliminate discrepanţa între regiunile de culegere a datelor statistice trasate de Biroul Naţional de Statistică şi limitele regiunilor de dezvoltare. Aceasta, pentru ca regiunile de dezvoltare existente în RM, aşa cum au fost ele create – Nord, Sud, Centru, Chişinău, Găgăuzia, Transnistria – să corespundă nomenclatorului european.

Pe lângă grupul de lucru pe agricultură şi dezvoltare regională, Convenţia Naţională pentru Integrarea Europeană mai include altele două: vize, frontiere şi Transnistria; comerţ, servicii, concurenţă. Scopul proiectului este de a formula recomandări în vederea adoptării şi implementării acquis-ului comunitar în RM. Proiecte similare au fost aplicate în Republica Slovacă, Serbia şi Bosnia şi Herţegovina. Paralel, un asemenea proiect este desfăşurat şi în Ucraina.

Sursa: UNIMEDIA
 


0 Comments: