În anul 2011, ar putea izbucni războiul gazelor între Rusia și Republica Moldova

miercuri, 29 decembrie 2010

 În anul 2011, ar putea izbucni războiul gazelor între Rusia și Republica Moldova
1235.ro

În anul 2011, ar putea izbucni un nou război al gazelor. De data aceasta între Rusia și Republica Moldova, relatează postul de radio rus Eho Moskvî. Aceasta pentru că Chişinăul intenţionează să revizuiască formula de calcul a preţului de procurare a gazelor ruseşti și în același timp să majoreze tariful de tranzit. Amintim că ieri, 28 decembrie 2010, experţii de la IDIS Viitorul au pregătit un raport în care sunt enumerate pretențiile principale și măsurile care urmează a fi întreprinse. Aceste măsuri, potrivit experţilor moldoveni, vor consolida securitatea energetică a ţării.


Nu se știe cum va reacționa Moscova, dacă propunerile enunţate de experţii de la IDIS Viitorul vor fi implementate. Anterior, declarațiile vecinilor că ar dori revizuirea preţului la gaz au condus în mod inevitabil la înrăutățirea relațiilor. Este suficient să amintim despre războiul gazelor între Rusia și Ucraina care a izbucnit în ajunul anului 2009.

„Faptul că există sau nu în prezent intermediari, sau dacă s-au plătit şi se plătesc anumite comisioane pentru contractul de livrare a gazelor nu putem şti cu siguranţă, în condiţiile în care contractul este declarat confidenţial. Cu siguranţă, efectul secretizării reprezintă o nelegiuire faţă de consumatori”, declară autorul studiului „Expirarea contractului dintre Gazprom şi Moldovagaz – noi oportunităţi de consolidare a securităţii energetice a Republicii Moldova”, expertul în eficienţă energetică, Ion Muntean.

Pentru negocierea următorului contract cu Gazprom, Muntean recomandă revizuirea formulei de calcul a preţului de procurare a gazelor ruseşti de către S.A. Moldovagaz, prin micşorarea sau excluderea ponderii preţului barilului de petrol în preţul final al gazelor naturale şi stabilirea unei referinţe faţă de cotaţiile de pe pieţele internaţionale de profil. Totodată, expertul IDIS recomandă trecerea la contractele care au la bază valuta de referinţă euro faţă de cele semnate în dolari americani.
 

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la Eho Moskvî


0 Comments: