În perioada sărbătorilor de iarnă, MAI va intensifica controlul fluxului de produse alcoolice și alimentare contrafăcute

marți, 28 decembrie 2010

În perioada sărbătorilor de iarnă, MAI va intensifica controlul fluxului de produse alcoolice și alimentare contrafăcute
Foto: hotnews.md

În perioada sărbătorilor de iarnă, fluxul de produse alimentare și spirtoase contrafăcute, precum și creșterea nejustificată a prețurilor la acestea sporește, avertizează Ministerul Afacerilor Interne.

Direcția de investigare a fraudelor din cadrul MAI anunță că, începând cu 15 decembrie curent, în comun cu organele abilitate, a intensificat controlul activității de antreprenoriat, în scopul de a nu admite pătrunderea mărfii contrafăcute pe teritoriul Republicii Moldova, precum și de a curma creșterea neîntemeiată a prețurilor la aceste produse în perioada sărbătorilor.


În acest sens, DIF a organizat o ședință cu directorii a cca 12 piețe comerciale din capitală, în care s-a discutat despre prevenirea încălcărilor regulilor de comerț, solicitîndu-se concursul şi aportul nemijlocit al fiecărui administrator în parte la asigurarea inviolabilităţii pieţei de mărfuri necalitative şi contrafăcute..

Timp de aproape 2 săptămâni au fost depistate 12 cazuri de trafic cu marfă contrafăcută, în valoare de peste 200 mii lei, 4 secții clandestine de contrafacere a băuturilor alcoolice, preponderent în Chișinău, Bălți și Cahul și peste 20 de cazuri de comercializare a produselor alimentare cu termen de valabilitate expirat. În această perioadă din circuit a fost scoasă marfă în valoare de cca un milion de lei.

Potrivit reprezentanților DIF, în comparație cu anii precedenți, numărul liniilor clandestine de contrafacere a băuturilor spirtoase este în descreștere, la fel ca și numărul de încălcări admise de antreprenori în centrele comerciale.

UNIMEDIA precizează că de la începutul anului, Direcția de Investigare a Fraudelor a MAI a depistat şi a anihilat 13 filiere clandestine de falsificare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice, fiind scoase din circulaţie produse contrafăcute şi materie primă în valoare de peste 560 mii lei. Au fost efectuate peste 1200 verificări la agenţi economici pe întreg teritoriul ţării, fiind depistate 837 contravenţii și aplicate amenzi în mărime de cca 600 mii lei. În total, marfa industrială, precum și produsele alimentare, articole de tutun și băuturile alcoolice confiscate în acest an, valorează cca 9 milioane de lei.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: