Astăzi se împlinesc 31 de ani de la introducerea trupelor sovietice în Afganistan

luni, 27 decembrie 2010

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la introducerea trupelor sovietice în Afganistan
Foto: Ministerul Apararii

Cu ocazia celei de-a 31 aniversare de la introducerea trupelor sovietice în Afganistan, sute de persoane, printre care veterani ai războiului, locuitori ai capitalei și oaspeți au depus flori astăzi, 27 decembrie, la memorialul „Feciorilor Patriei – Memorie Eternă”. La eveniment a participat și ministrul Apărării, Vitalie Marinuță.


Marinuţa a menţionat că militarii dispăruţi fără veste în perioada războiului din Afganistan în anii 1979-1989 vor fi căutaţi în continuare. În acest sens, a adăugat ministrul Apărării, guvernul R. Moldova a adoptat la începutul anului hotărîrea privind  căutarea locurilor înmormîntărilor, exhumării, identificarea osemintelor şi re-înmormîntarea militarilor dispăruţi fără veste în Patrie. Vitalie Marinuţa a mai precizat că eforturile în cauză se desfăşoară în limitele mijloacelor financiare prevăzute în bugetul de stat.

Potrivit datelor oficiale, în războiul din Afganistan au participat circa 12 500 de moldoveni, 297 de persoane au căzut pe cîmpul de luptă, iar alte patru persoane au dispărut fără veste. De remarcat în final că retragerea trupelor sovietice din Afganistan a început în anul 1987, iar ultimele unităţi au fost evacuate în februarie 1989.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: