UE nu va penaliza negarea crimelor comunismului: Nu sunt întrunite condiţiile, aşa cum este cazul Holocaustului

luni, 27 decembrie 2010

UE nu va penaliza negarea crimelor comunismului: Nu sunt întrunite condiţiile, aşa cum este cazul Holocaustului
Foto: frontpagemag.com

Şase ţări fost comuniste ale Uniunii Europene, printre care si Romania, au cerut recent la Bruxelles introducerea unei legislaţii europene care să sancţioneze negarea crimelor comunismului. UE consideră că nu sunt întrunite insa condiţiile, aşa cum este cazul Holocaustului.


Potrivit unui raport publicat joi pe site-ul Comisiei Europene,"Comisia apreciază, în acest stadiu, că nu sunt îndeplinite condiţiile" pentru legiferarea cu privire la negarea crimelor atribuite comuniştilor, afirmă raportul transmis Parlamentului European şi guvernelor celor 27 de state membre UE. "Dar problema trebuie păstrată pentru studiu", adaugă textul.

"Nu există un consens în acest sens. Statele membre au abordări foarte diferite", a declarat, pentru Guardian, purtătorul de cuvânt UE pentru Justiţie, Matthew Newman. "Ideea este că, evident, ceea ce au făcut ei a fost îngrozitor, dar regimurile comuniste nu au vizat minorităţi etnice", a adăugat purtătorul de cuvânt.

"Comisia Europeană este convinsă că UE are un rol de jucat (...) pentru înfruntarea moştenirii crimelor totalitarismului", subliniază documentul redactat de serviciile comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding. Raportul subliniază însă marile disparităţi care există în dreptul ţărilor membre UE privind judecarea crimelor totalitarismului, inclusiv în ţările care au fost victime ale acestuia.

"Amintirea ororilor din trecut trebuie să fie un efort împărţit în cadrul UE. Trebuie ca expresia «trecutul vostru este trecutul nostru» să devină o realitate", apreciază raportul în concluziile sale. "Păstrarea vie a colectivă" şi un semn de omagiu şi memoriei" crimelor comise în Europa de regimurile totalitare este "o datorie de respect faţă de victime.

"Justiţia ar trebui să garanteze de principiu un tratament echitabil pentru victimele fiecărui regim totalitar", scriu miniştrii de Externe din Bulgaria, Ungaria, Letonia, Lituania, România şi Cehia.  În scrisoarea lor, adresată lui Reding, miniştrii cer sancţionarea "aprobării în public şi negarea crimelor totalitare", indiferent de regimul care se face responsabil. Potrivit miniştrilor din aceste ţări, crimele comunismului "ar trebui tratate după aceleaşi standarde" ca şi cele comise de regimul nazist, în special în acele ţări în care există legi privind negarea Holocaustului.

Negarea crimelor comise de Germania nazistă este interzisă în numeroase ţări UE.

Sursa: adevarul.ro


0 Comments: