IDIS Viitorul: Evenimentele triste din sectorul gazier îşi au rădăcina în contractul misterior negociat de comunişti. Anul 2011 - şansa Moldovei de a renegocia preţul gazelor ruseşti

marți, 28 decembrie 2010

IDIS Viitorul: Evenimentele triste din sectorul gazier îşi au rădăcina în contractul misterior negociat de comunişti. Anul 2011 - şansa Moldovei de a renegocia preţul gazelor ruseşti
1235.ro

Anul 2011 reprezintă şansa Republicii Moldova de a renegocia preţul de achiziţionare a gazelor de la Gazprom, dar şi taxa de tranzit a gazelor ruseşti spre Balcani. Totodată, se iveşte ocazia de a aminti părţii ruse despre necesitatea revizuirii structurii proprietăţii în cadrul S.A. Moldovagaz. Un impediment serios îl reprezintă confidenţialitatea contractului actual şi acţiunile monopolistului rus. Toate acestea împiedică formarea unei pieţe interne competitive a gazelor naturale. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului „Expirarea contractului dintre Gazprom şi Moldovagaz – noi oportunităţi de consolidare a securităţii energetice a Republicii Moldova”, prezentat azi, 28 decembrie 2010, de către IDIS „Viitorul”.


„Faptul că există sau nu în prezent intermediari, sau dacă s-au plătit şi se plătesc anumite comisioane pentru contractul de livrare a gazelor nu putem şti cu siguranţă, în condiţiile în care contractul este declarat confidenţial. Cu siguranţă, efectul secretizării reprezintă o nelegiuire faţă de consumatori”, declară autorul studiului, expertul în eficienţă energetică, Ion Muntean.

Pentru negocierea următorului contract cu Gazprom, Muntean recomandă revizuirea formulei de calcul a preţului de procurare a gazelor ruseşti de către S.A. Moldovagaz, prin micşorarea sau excluderea ponderii preţului barilului de petrol în preţul final al gazelor naturale şi stabilirea unei referinţe faţă de cotaţiile de pe pieţele internaţionale de profil. Totodată, expertul IDIS recomandă trecerea la contractele care au la bază valuta de referinţă euro faţă de cele semnate în dolari americani.
 
Studiul IDIS conisideră necesară revizuirea structurii proprietăţii S.A. Moldovagaz, prin inventarierea şi reevaluarea proprietăţii de gazoducte construite din bani publici, ai investitorilor privaţi şi ai populaţiei, precum şi capitalizarea acestora ca şi cotă a RM în acţiuni ale statului şi investitorilor în S.A. Moldovagaz. Totodată, este nevoie de a clarifica cu partea transnistreană aspectul legat de tranzitul gazelor ruseşti. Aceasta deoarece distanţa tranzitată de conductele magistrale în Transnistria este inferioară celei ce tranzitează teritoriul din dreapta Nistrului. Respectiv, taxa percepută trebuie să fie proporţională. În acest caz, şi venitul RM ar creşte de pe urma acestor servicii, este de părere Ion Muntean.

Expertul IDIS sugerează decidenţilor să acumuleze într-un fond separat veniturile acumulate de pe urma tranzitului gazelor ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova şi să nu le includă ca până acum în formula de calcul a preţului la gaze naturale pentru consumatorii finali în mod egal. Astfel, se vor putea acorda subvenţii doar pentru categoriile social-vulnerabile ale populaţiei. Pentru întreţinerea acestor magistrale, ar trebui să fie stabilită o taxă aparte, adaugă autorul.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: