Deutsche Welle: Oamenii percep scumpirea gazelor anunţată de Moscova ca pe un semnal că viitoarea alianţă va fi una de centru-dreapta

luni, 27 decembrie 2010

Deutsche Welle: Oamenii percep scumpirea gazelor anunţată de Moscova ca pe un semnal că viitoarea alianţă va fi una de centru-dreapta
greenathome.ca

"Cât de sinistru şi bizar ar suna, dar este pentru prima dată când o bună parte din moldoveni se bucură de scumpirea gazelor anunţată de Rusia". Astfel consideră editorialistul Deutsche Welle, Vitalie Călugăreanu. "În condiţiile în care liderii politici moldoveni ezită să anunţe ce fel de alianţă va guverna ţara în perioada următoare, urmând logica rusească, oamenii percep scumpirea anunţată de Moscova ca pe un semnal că viitoarea alianţă va fi una de centru-dreapta", mai scrie editorialistul de la Deutsche Welle.


Amintim că MoldovaGaz a anunţat oficial pe 24 decembrie 2010, că începând cu 1 ianaurie 2011, gazele vor fi importate în Moldova la un preţ majorat, cu circa 8%. Un acord în acest sens a fost semnat la Moscova, de către preşedintele MoldovaGaz Alexandru Gusev. În aceste condiţii, MoldovaGaz va plăti pentru o mie de metri cubi de gaze importate din Rusia 290 de dolari, faţă de 268 cât plăteşte acum,.

Dacă majorarea preţului de import ţine de capacitatea de negociere dintre Guvernul de la Chişinău şi Gazprom, atunci tarifele pentru consumatorii casnici sunt stabilite de Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică. Amintim că acum câteva zile, directorul ANRE, Victor Parlicov, a declarat că scumpirea gazului pentru consumatorii finali este inevitabilă. În caz contrar, MoldovaGaz va suporta pierderi de milioane.

Menţionăm că astăzi, 27 decembrie 2010, începând cu ora 16.00, a început cea de-a zecea rundă de negocieri între PLDM, PDM şi PL. Mâine, 28 decembrie, la ora 15.00, va avea loc prima şedinţă a noului Parlament ales. În cadrul şedinţei, Guvernul îşi va prezenta în mod oficial demisia în faţa Legislativului. Liderii partidelor ce au acces în Parlament asigură că până mâine va fi anunţată viitoarea coaliţie de guvernare.

Sursa: UNIMEDIA cu referinţă la Deutcshe Welle


0 Comments: