Negură: Campania anti-mafie a dezgustat electoratul, făcându-l să nu participe la referendum. Mocanu: Pe pacient nu-l omoară diagnosticul, ci boala

marți, 7 septembrie 2010

Negură: Campania anti-mafie a dezgustat electoratul, făcându-l să nu participe la referendum. Mocanu: Pe pacient nu-l omoară diagnosticul, ci boala
Foto: voceabasarabiei.net

Unde dai şi unde crapă sau ce vrea de fapt Mocanu?, scrie analistul politic Lilian Negură pe blogul său. Acesta crede că eşecul AIE nu este meritul exclusiv al comuniştilor, dar şi cel al fostului consilier prezidenţial Sergiu Mocanu.


Evenimentul care a fost realmente capabil în opinia mea să dezguste electoratul, făcându-l să nu participe la referendum, a fost campania anti-mafie dezlanţuită în mass-media moldovenească.  În această campanie Mocanu a asociat sistematic guvernarea actuală cu Plahotniuc şi mafia, ceea ce confirma mesajul PCRM care nu înceta să persuadeze cetăţenii moldoveni că esenţa noii guvernări democratice este de natură criminală. Atunci când mesajul vine şi dintr-o a doua sursă, care mai pare să fie şi informată, el pare mult mai credibil", spune Negură.

Solicitat de UNIMEDIA, Sergiu Mocanu a declarat: "Pe pacient nu-l omoară diagnosticul, ci boala. Eu am dat doar un diagnostic".

Sursa explică că pentru a înţele rezultatul referendumului, e nevoie să analizăm mai degrabă evenimentul sau evenementele care au avut loc între acest sondaj şi referendum, ceva care a afectat radical intenţia de participare la referendum. Analistul face aici referire la anti-referendum a PCRM, dar mai nou la acuzaţiile lui Sergiu Mocanu şi campania sa.

Alt evenement important a fost dezintegrarea vizibilă a Alianţei de guvernământ. În afară de unele chemări la unitate, din partea lui Ghimpu şi mai rar din partea lui Urecheanu, ziariştii aduceau cam în fiecare zi ştiri despre acuzaţii reciproce şi comportamente disonante din partea  componentelor Alianţei. Deşi s-ar putea să fi dezamăgit pe cineva, aceste discordanţe şi disfuncţionalităţi nu cred că au avut un efect dramatic asupra electoratului, mai menţionează Lilian Negură.

Analistul politic scrie că "nu ştie care a fost intenţia reală a acestei campanii anti-mafie? Poate a fost bine intenţionată. Contează însă doar efectele reale, care pot fi rezumate astfel: distrugerea speranţei, absenteismul la referendum fiind doar prima şi cea mai neînsemnată dintre aceste consecinţe".

Sursa: UNIMEDIA cu referire la blogul lui Lilian Negură
Redactor: Maia Visterniceanu


0 Comments: