Constantin Tănase: Dacă AIE nu va merge ca o singură forţă politică, cu un singur candidat, noile alegeri vor avea soarta referendumului

duminică, 5 septembrie 2010

Constantin Tănase: Dacă AIE nu va merge ca o singură forţă politică, cu un singur candidat, noile alegeri vor avea soarta referendumului
Foto: UNIMEDIA

"Primele rezultate parţiale privind rata participării cetăţenilor la referendum dovedesc fără drept de tăgadă că Alianţa a pierdut duelul cu comuniştii şi sunt o palmă usturătoare trasă de electorat acelor lideri ai Alianţei care deja îşi pregăteau postamentele alături de zeii Olimpului. Mai pe moldoveneşte vorbind aceşti ambiţioşi lideri au călcat pe greblă, adică au nimerit în cursa întinsă de ei înşişi." Declarația îi aparține editorialistului Constantin Tănase, lansată în Timpul de dimineață.


"Prima mare eroare de calcul politic al Alianţei a fost aceea că unii lideri ai acesteia au început să-i îngroape pe comunişti înainte de vreme. (...) Astfel, în loc să explice populaţiei raţiunea schimbării articolului 76 din Constituţie partidele şi-au făcut publicitate liderilor aspiranţi la funcţia de preşedinte", susține Tănase.

"A doua mare greşeală a Alianţei a fost refuzul de a constitui un staf electoral comun, precum se preconiza iniţial. Fără nicio explicaţie plauzibilă, brusc, peste noapte, venind de la Bruxelles, liderul PLDM face în aeroportul de la Chişinău o declaraţie potrivit căreia nu este necesar un staf comun al Alianţei", scrie editorialistul.

Tănase este de părere că "a treia mare greşeală a Alianţei a fost credinţa naivă că odată ce toate sondajele vorbesc despre dorinţa moldovenilor de a-şi alege în mod direct preşedintele înseamnă că nu mai e cazul organizării unei campanii electorale serioase, masive şi dinamice".

"O contribuţie aparte la prăbuşirea referendumului a avut-o, fără doar şi poate, şi aşa-zisa campanie „antimafie” care a picurat în sufletul electoratului otrava dezgustului faţă de elita politică de la guvernare. Să se reţină: de data aceasta nu e vorba de indiferenţa alegătorilor, ci de dezgustul lor".

"Rezultatele referendumului sunt o lecţie dură dată Alianţei; anul trecut Alianţa a câştigat alegerile pentru că a mers ca o singură entitate politică. Dacă anul acesta în alegerile ce urmează să fie organizate, Alianţa nu va merge ca o singură forţă politică, cu un singur candidat, alegerile vor avea soarta referendumului", conchide Tănase.

sursa: Unimedia

0 Comments: