Expert-Grup: Scăderea preţurilor în august faţă de iulie este sezonieră. Inflaţia este un pericol major economic şi social

marți, 7 septembrie 2010

Expert-Grup: Scăderea preţurilor în august faţă de iulie este sezonieră. Inflaţia este un pericol major  economic şi social
Foto: achievemarketleadership.com

Conform datelor statistice făcute publice ieri, 6 septembrie 2010, în luna august preţurile s-au redus faţă de iulie 2010 cu 0,9%, iar faţă de august 2009 – au crescut cu 7,8%. Centrul Analitic Independent Expert-Grup ţine să menţioneze în acest context că deflaţia înregistrată în august față de luna precedentă este doar o tendiţă sezonieră determinată de ieftinirea fructelor şi legumelor. În realitate însă, preţurile au rămas la un nivel destul de înalt, generând o serie de costuri sociale și economice importante, susţin experţii.

O simplă analiză a impactului inflației asupra ratei de sărăcie pe diferite categorii de populație demonstrează că principalii perdanți în urma creșterii prețurilor au fost pensionarii și populația din localitățile rurale. Aceasta confirmă pericolul social al inflației, fiind afectate în primul rând păturile socialmente vulnerabile care alocă o pondere mai mare din cheltuieli pentru produsele și serviciile de consum, susţine Expert-Grup.


Teoriile conform cărora un anumit nivel al inflației redistribuie veniturile de la cei care economisesc către cei care se împrumută și, respectiv, stimulează investițiile și consumul, nu sunt valabile şi pentru Republica Moldova. În comparație cu țările din regiune, Moldova are un nivel de îndatorare și economisire foarte mic, iar creșterea prețurilor creează pierderi duble - pe de o parte sunt erodate economiile populației și încrederea în sistemul bancar, iar pe de altă parte, este restricționat accesul sectorului real la credite din cauza dobânzilor nominale ridicate aplicate de bănci. Prin urmare, decidenții de politică economică și, în special, BNM, trebuie să trateze acest fenomen drept un pericol major pentru situația macroeconomică a întregii țări, susţin experţii.

Expert-Grup susţine că, contrar afirmațiilor Băncii Naţionale, creșterea prețurilor din ultimul timp are la bază, pe lângă factori ce nu pot influenţaţi de politica monetară, și importanți factori monetari. Acesta este relevat de creșterea volumului banilor în circulație cu un ritm anual net superior inflației anuale: 29,1% față de 7,8% la finele lunii iulie. O creștere atât de robustă a volumului banilor în circulație este explicată de ratele dobânzilor mici la depozitele bancare, care generează costuri mai mari de oportunitate pentru deponenți, și respectiv stimulează consumul. Aceasta este confirmată de creșterea comerțului intern cu mărfuri, care în luna iulie a crescut cu 8,9% în expresie anuală. Astfel, creșterea cererii pentru mărfurile de consum duce, în mod evident, și la creșterea inflaţiei, arată analiza Expert-Grup.

Caracterul monetar al inflației se manifestă pe parcursul ultimilor ani în Republica Moldova și constituie cauza fundamentală care generează presiuni inflaționiste permanente pentru economie. Acesta derivă din cererea mică pentru moneda națională, fapt ce implică intervenții permanente din partea băncii centrale în direcția sterilizării excesului de lichidități din sistem. Prin urmare, în ultimă instanță, cauza inflației cronice din Republica Moldova constă în deficiențele sistemice ale economiei moldovenești, manifestate prin competitivitate și productivitatea muncii scăzute, insuficiența instrumentelor financiare, piața de capital amorfă etc. Aceasta înseamnă că în lupta antiinflaționistă implicarea băncii centrale este insuficientă și este necesară antrenarea plenară a altor instituții publice de resort (Ministerul Economiei, Ministerul Finanțelor, CNPF etc.) care ar trebui să-și concentreze eforturile în cadrul unei strategii antiinflaționiste consolidate, spun analiştii de la Centrul Analitic Independent Expert-Grup.

sursa: Unimedia

0 Comments: