"Dacă scoatem morții din liste, atunci Referendumul ar avea șanse să fie validat. Dar mai bine o pierdere la limită decât o victorie la limită"

marți, 7 septembrie 2010

Foto: erizanu.cartier.md

Probabil, unii moldoveni au citit „Ultima lună de toamnă” de Ion Druță. Unii dintre ei au fost la referendum. Unii dintre ei au devenit politicieni. Unii dintre ei au devenit analiști politici. Unii dintre ei au devenit sociologi. Unii dintre ei au rămas cozi de câine. Unii dintre ei se cred Putini. Unii dintre ei se cred Saakașvili. Unii dintre ei au crescut peste doi metri. Unii dintre ei au votat la 5 iulie 2000 în parlamentul de atunci. Și toți, toți, toți l-au citit pe Druță. Probabil. Și acum se dau cu părerea.


L-am citit și eu pe Druță. Dar nu cred că moldovenii sunt vinovați de neprezență la vot. Așa cum suntem, cu barbă de coji de floarea-soarelui pe buza de jos, politicienii moldoveni au fost taxați de fiecare dată când au greșit.

Alianța a guvernat nu datorită unui program economic, social, cultural. Ea a fost obligată să apară sub presiunea tinerilor din 7 aprilie. Probabil, a fost o guvernare bună pe mai multe subiecte. Dar a clacat de câteva ori. Esențial.

1. Evenimentele din 7 aprilie au rămas neelucidate. Vinovații de uciderea tinerilor n-au fost pedepsiți.

2. Neputința unui stat în fața lui Muruianu (apropos, comuniștii urmau să-l demită).

3. Nicio acțiune clară și eficientă împotriva corupției. Creșterea costurilor produselor „Made in Moldova” prin jungla birocratică.

Aceste cauze, acoperite de micile și marile, nevinovatele și vinovatele minciuni ale politicienilor, au dus la:

I. Apariția „mafiotiului” Plahotniuc, care recită Miorița și a „luptătorului anti-mafie” Mocanu, care umblă cu un BMW X5;

II. rămânerea în continuare pe listele electorale a moților (primarii au trimis cec-ului liste actualizate, cecul le-a trimis Tehnologiilor Informaționale listele verificate și actualizate de primari, iar la primari listele au ajuns de la Tehnologiile Informaționale cu morții puși din nou în liste. Scuzați-mi această explicație simplistă).

Aceste cauze, acoperite de micile și marile, nevinovatele și vinovatele minciuni ale politicienilor, au dus la:

UNU, întâiul și ultimul: moldovenii au simțit că sunt mințiți.

Minciuna poate conduce într-un sistem dictatorial, autoritar. Accepți o minciună de frică. Acolo unde nu e frică minciuna este pedepsită.

Meritul incontestabil al AIE sunt valorile democratice care le-au readus la viață în Republica Moldova. (Dacă scoatem morții din liste, atunci Referendumul ar avea șanse să fie validat. Dar mai bine o pierdere la limită decât o victorie la limită).

AIE are de făcut un singur pas. Mic. Să nu mintă.

Dar atât demult dorești binele încât o minciună mică devine inevitabilă. E pentru binele tău. Și tu, popor cu semințe de răsărită în loc de barbă, meriți mai mult.

Așa-i, Ioane?!

sursa: Unimedia

0 Comments: