Franța, paralizată de grevă

miercuri, 8 septembrie 2010

Franța, paralizată de grevă
Foto: Reuters

Franța se află în grevă de o săptămână. Ieri, 7 septembrie, în stradă au ieșit peste 2,7 milioane de francezi, care sunt împotriva reformei pensiilor, inițiată de Nicolas Sarkozy. Astăzi, liderul francez a declarat că nu are de gând să cedeze. Bugetarii nu lucrează, iar transporturile sunt blocate.


Reforma pensiilor îi nemulţumeşte pe francezi. Legea care este pentru preşedintele Sarkozy o "prioritate absolută" prevede ca vârsta minimă de pensionare să crească de la 60 la 62 de ani, până în 2018.

Aşa că angajaţii din Educaţie, Transporturi, Justiţie, Administraţie, Industrie şi bănci au declanşat greva. Iar traficul feroviar, rutier şi aerien se anunţă unul de coşmar. Din cinci trenuri de mare viteză (TGV) circulă doar două, iar pe rutele către Paris merge un singur metrou, din două sau trei.

Nu e prima oară când au loc proteste în stradă faţă de legea pesiilor. La sfârşitul lunii iunie, între 800.000 de persoane şi două milioane, potrivit poliţiei, au mărşăluit pe străzile oraşelor din Franţa.
Greva coincide cu începutul dezbaterilor în Parlament, unde stânga vrea să respingă legea.

Cum numărul de pensionari a tot crescut, Guvernul de la Paris crede că o perioadă mai lungă până la pensie este cea mai bună opţiune pentru asigurarea nevoilor de finanţare, estimate la 70 de miliarde de euro, până la sfâşitul lui 2030.
Dezbaterea asupra acestei reforme intervine în cel mai dificil moment pentru Sarkozy. Cota acestuia de popularitate a atins, recent, cel mai scăzut nivel din iunie 2007 şi până în prezent.

UNIMEDIA precizează că sistemul pensiilor din Franța este unul din cele mai convenabile din Europa. Bărbații și femeile se pot pensiona la vârsta de 60 de ani, iar dacă doresc, pot continua să muncească până la 65 de ani. În majoritatea țărilor europene, bărbații se pensionează la 65-67 de ani.


Sursa: UNIMEDIA cu referire la evz.ro


0 Comments: