Cumătrismul este o chestie de tranziţie, declaraţie

vineri, 10 septembrie 2010

Cumătrismul este o chestie de tranziţie, declaraţie
Foto: transparency.md

"Cumătrismul este o chestie de tranziţie. A fost prezentă în anii 70-80 şi în statele europene", a declarat astăzi, 10 septembrie 2010, Eugene Stuart, consilier internaţional de politici publice, în cadrul unui club de presă cu genericul "Armonizarea legislaţiei la standardele UE în domeniul achiziţiilor publice şi politica din Republica Moldova". În calitate de co-autor al ghidurilor sectoriale privind proprietatea intelectuală şi dreptul de proprietate intelectuală, Stuart consideră că nu ar trebui să fim pesimişti, pentru că schimbările la nivel de mentalitate vor avea loc chiar în următorii ani, în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.


Experţii internaţionali susţin că unele recomandări pe care le-au formulat în ghidurile sectoriale sunt deja puse în aplicare în Republica Moldova. În ceea ce ţine de cadrul de reglementare al sectorului de achiziţii, experţii consideră că nu este destul ca să existe o lege bună pentru a combate astfel de fenomene ca cumătrismul şi corupţia. "Corupţia este ca un business şi, ca în orice afacere, sunt implicate cel puţin 2 persoane - una care ia şi alta care dă", a declarat şeful de echipă al proiectului UE "Suport pentru implementarea acordurilor între Republica Moldova şi UE" Martin Horseling. Astfel, acesta consideră că problema nu este doar în mentalitatea funcţionarilor publici, ci în general a societăţii.

În contextul discuţiilor despre achiziţiile publice şi corupţia din acest sector, directorul general al Agenţiei Achiziţii Publice Ştefan Creangă a declarat că începând cu 2011 va fi implementat un sistem de achiziţii electronice. "Astfel, factorul uman "de unde iau şi cui să dau" va dispărea", consideră Creangă.

Menţionăm că cele două ghiduri sectoriale ce ţin de legislaţia şi politicile cu privire la politica intelectuală şi respectiv la achiziţiile publice, prezentate astăzi în cadrul Clubului de Presă, sunt finanţate de UE, în cadrul proiectului "Suport pentru implementarea acordurilor între Republica Moldova şi UE". Acest proiect, în sumă de 5,3 milioane de euro, a fost lansat la Chişinău în august 2008 şi va funcţiona până la finele anului curent.

Şeful Delegaţiei UE în Moldova Dirk Schuedel consideră că aceste publicaţii reprezintă un studiu important al progreselor realizate în ţara noastră, precum şi al provocărilor existente în perspective, în domeniile protecţiei intelectuale şi achiziţii publice.

sursa: Unimedia

0 Comments: