Copiii cu dizabilități din Moldova vor putea merge la școală împreună cu semenii lor

miercuri, 8 septembrie 2010

Copiii cu dizabilități din Moldova vor putea merge la școală împreună cu semenii lor
Foto: universuldambovitean.ro

Copiii dezinstuţionalizaţi şi cei cu dizabilități vor beneficia de condiții optime pentru încluziune școlară. Aceasta este esența ordinului emis de Ministerul Educației la 25 august curent. Acesta este unul din primii pași spre ratificarea Convenției ONU privind Persoanele cu Dizabilități, semnată în 2007 de Republica Moldova.


Pentru prima data copiii cu dizabilități si cu Cerințe Educative Speciale vor fi evaluați de către comisiile medico-psiho-pedagogice, care vor elabora recomandari specifice pentru elaborarea planului educațional individualizat pentru fiecare copil cu dizabilități sau cu cerințe educaționale speciale.

Instituțiile de învățamânt general vor școlariza, în baza cererii parinților (reprezentantilor legali), copiii cu dizabilități și cu cerințe educaționale speciale, inc1usiv cei dezinstituționalizați din învățamântul rezidențial. Acești copii vor beneficia de un plan educațional individualizat și adaptări curriculare.

Anterior, copiii cu cerințe speciale nu puteau studia împreuna cu semenii lor, în medii incluzive și nu erau incluși în sistemul de învățământ general.

UNIMEDIA precizează că în Republica Moldova sunt peste 15 mii de copii cu dizabilități.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: