Trei zile și trei nopți

luni, 9 mai 2011

Trei zile și trei nopți
Foto: vladaciobanu.com

De mic copil știam de acest mit al germanilor care sunt tare disciplinați și tare mult lucrează. Se arătau filme documentare despre cum Germania își revenea de după război, apoi după căderea zidului berlinez. Acum câteva săptămâni am fost în Germania. În orice discuție, mai ales cu înalți oficiali, se păstra acel sentiment de vinovăție pentru ceea ce cândva a făcut Germania Europei. Cum au reușit să depășească toate? Simplu, o recunosc și ei, muncă și disciplină. Deci, nu este un mit.


Germanii au pierdut în trecut. Acum ei sunt una din cele mai importanțe țări ale Uniunii Europene și visul oricărui moldovean. În același timp, germanii nu sunt frustrați că au monumente cu litere rusești, cu soldați și tancuri rusești.

Noi am câștigat și avem trei weekenduri prelungite consecutive în care bem și uimitorul merit de cea mai săracă țară din Europa. Să nu ne supărăm când aceasta devine o informație de background pentru jurnaliștii străini, pentru că așa este. Dar dincolo de acest weekend prelungit, noi pierdem trei zile înainte și trei după, pentru discuții sterile despre cine a pierdut, cine a câștigat și încotro ne îndreptăm. Cine suntem noi, cine sunt ei, cine are dreptate și cine nu.

Continuare pe blogul Vladei Ciobanu...

sursa: Unimedia

0 Comments: