(D)eficiența Guvernului

miercuri, 11 mai 2011

(D)eficiența Guvernului
Foto: onorica.wordpress.com

La Guvern se muncește mult. Dacă lumea crede că e vorba de mutatul hârtiilor dintr-un birou în altul, are doar parțial dreptate. Parțial, pentru că există mulți profesioniști de rang diferit care vin devreme la servici, pleacă după ce ciorile au făcut înconjurul clădirii (de obicei asta se întâmplă exact la ora 5) și-și fac meseria destul de bine. Se întrunesc în discuții, negocieri și fac tot felul de prezentări. Dar cât scriu… 


Guvernul este o mașinărie de produs documente – legi, hotărâri, strategii, concepții, planuri, programe, rapoarte. Ce mai, 120 mii de documente într-un an. Din care aprobate la ședință de Guvern doar 1200 acte. Spre comparație, în Letonia se produce 27 mii documente, iar se aprobă 4400 acte. Unde se lucrează mai eficient? Cred că raspunsul e evident.

Altă problemă e cu documentele de politici publice care înglobează toate aspirațiile Guvernului față de societate. Din astea aveam peste 300. După o triere delicată au rămas peste 200. Ăsta e stocul. Însă anual Guvernul dă dovadă de o productivitate de invidiat. Le scrie, le aprobă, raportează cum are loc implementarea, le actualizează. O parte îs pentru a face plăcere donatorilor, că gândim așa cum ei vor. Altă parte e pentru a justifica propria existență.

Continuare pe blogul Onoricai Badiu... 

sursa: Unimedia

0 Comments: