Lazurca: Moldova este singurul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a devenit cel mai european

sâmbătă, 14 mai 2011

Lazurca: Moldova este singurul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a devenit cel mai european
Foto: tineribasarabeni.com

Oameni de afaceri, locuitori ai regiunii de Nord a țării, studenți și reprezentanți ai sectorului academic și societății civile din orașul Bălți s-au reunit astăzi în cadrul unei mese rotunde pentru a discuta despre oportunitățile investiționale din Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova, anunță Ministerul Construcțiilor și Dezvoltării Regionale. 


Potrivit sursei, masa Rotundă a fost organizată în cadrul evenimentelor consacrate Zilelor Europei în orașul Bălți, la deschiderea căreia Ion Bodrug, directorul ADR Nord a menționat că scopul evenimentului este de a comunica potențialilor investitori posibilitățile de investiții și avantajele activității în regiunea de Nord a Republicii Moldova, precum și de a crea condiții optime pentru dezvoltarea relațiilor economice avantajoase pe piața statelor UE.

Viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor, Veaceslav Guțuțui a specificat în cadrul discursului că investițiile în regiuni sunt importante pentru Guvernul țării, în contextul integrării în UE, deoarece avem nevoie de regiuni dezvoltate economic și social, iar Regiunea de Dezvoltare Nord dispune de un potențial mare ce necesită a fi valorificat. De asemenea, viceministrul a vorbit despre colaborarea eficientă cu partenerii de dezvoltare în implementarea proiectelor de dezvoltare regională, nominalizînd prioritățile investiționale din regiune. Totodată, Veaceslav Guțuțui a specificat necesitatea susținerii parteneriatelor între sectoarele academic, de afaceri și civil, precum și dezvoltarea cadrului legal normativ ce ar corespunde cerințelor existente.

Marius Lazurcă, Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al României în Republica Moldova, prezent la eveniment, a comunicat tipurile de investiții ale României în țara noastră, obiectivele și scopul acestora, menționînd că Ambasada României va susține Republica Moldova în crearea condițiilor favorabile pentru potențialii investitori străini. Totodată, Lazurca a mai specificat că Republica Moldova este singurul stat din cadrul Parteneriatului Estic care a devenit cel mai european.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug a prezentat proiectele de dezvoltare regională, enumerând obiectivele și beneficiarii eligibili ale acestora. De asemenea, directorul Bodrug a mai vorbit despre instrumentele financiare europene pentru proiectele regionale, menționînd programul de asistență tehnică și financiară în valoare de 100 mln euro acordat de Guvernul României și cele 7 mln euro pentru Programele Pilot în Dezvoltarea Regională din RM acordate de fondurile UE.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: