Europa, obligată să renunţe la taxele vamale pe produsele electronice

marți, 17 august 2010

Europa, obligată să renunţe la taxele vamale pe produsele electronice
Foto: MONEY.ro

O comisie a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) a dat dreptate Japoniei, Statelor Unite şi Taiwanului, în litigiul cu Uniunea Europeană referitor la taxele vamale aplicate produselor electronice şi a cerut Bruxelles-ului să respecte reglementările internaţionale.


Comisia a constatat că UE a impus taxe vamale pe monitoarele de calculator, pe imprimantele multifuncţionale şi pe terminalele TV fără a ţine cont de reglementările OMC referitoare la comerţul cu produse IT&C, scrie publicaţia franceză Les Echos. Comisia Europeană a criticat deja decizia OMC, reafirmând dorinţa unei revizuri globale a acordului referitor la comerţul cu produse IT&C. Totuşi, oficialii europeni au spus că încă nu s-a decis dacă Bruxelles-ul va contesta oficial decizia.

În condiţiile în care miniştrii Comerţului din Japonia şi Statele Unite au salutat decizia şi au cerut Comisiei Europene să ridice imediat taxele vamale, marii producători asiatici şi americani, printre care şi HP aşteaptă nerăbdători decizia Comisiei. Bruxelles-ul are la dispoziţie 60 de zile pentru a contesta decizia.

Acordul referitor la comerţul cu produse IT stabileşte anularea taxelor vamale în 72 de ţări la produse ca monitoare de calculator sau de imprimante, pentru a se încuraja comerţul cu produse de înaltă tehnologie.

Totuşi, UE a considerat că, de la intrarea în vigoare a acordului, în 1996, unele produse au devenit bunuri de larg consum şi, ca atare, nu mai trebuie să fie exceptate. În consecinţă, Bruxelles-ul a impus taxe vamale cuprinse între 6 şi 14%.

sursa: Unimedia

0 Comments: