Partidul Muncii: Partidele politice trebuie să fie finanţate din bugetul statului

miercuri, 18 august 2010

Partidul Muncii: Partidele politice trebuie să fie finanţate din bugetul statului
Foto: infotag.md

Partidele politice trebuie să fie finanţate din bugetul statului, astfel va fi asigurată independenţa partidelor de capitalul privat, egalitatea în şanse a partidelor şi stimularea concurenţei, precum şi transparenţa financiară în activitatea formaţiunilor politice. Declaraţia aparţine preşedintelui Partidului Muncii, Gheorghe Sima şi a fost lansată astăzi, 18 august, în cadrul unei conferinţe de presă.


„Refuzul statului pentru a-şi asuma unele cheltuieli pentru activitatea partidelor politice, împing formaţiunile spre finanţatorii privaţi. Astfel, sistemul politic slujeşte intereselor finanţatorului, care nu coincid cu interesele statului şi a cetăţenilor”, a declarat Gheorghe Sima.

Potrivit lui, este necesar a modifica legea cu privire la finanţarea partidelor politice şi de a o ajusta în conformitate cu practica europeană. 

Conform practici europene şi mondiale, finanţarea partidelor politice de la bugetul de stat se realizează în 53 state din lume. Franţa a interzis categoric finanţarea partidelor politice din contul persoanelor şi structurilor private. 

Partidul Muncii consideră că toate partidele politice, parlamentare şi extraparlamentare, trebuie să fie finanţate egal din bugetul statului, deoarece mesajele partidelor extraparlamentare sunt la fel de importante.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: