Mita din Rusia se ridică până la jumătate din PIB-ul ţării

miercuri, 18 august 2010

Mita din Rusia se ridică până la jumătate din PIB-ul ţării
Foto: antena3.ro

"Banii daţi ca mită în Rusia reprezintă jumătate din produsul intern brut al ţării", susţine Asociaţia independentă a avocaţilor pentru drepturile omului într-un raport de analiză, citat de News Time. Raportul a fost realizat în baza a 6500 de cazuri înregistrate începând cu iulie 2009, citând statisticile oficiale şi mărturiile. Astfel, dacă PIB-ul Rusiei a constituit în 2008 1,25 trilioane de euro, potrivit datelor Băncii Mondiale, rezultă că anual, peste 600 de miliarde de euro sunt folosiţi în Rusia pentru a influenţa decizii judecătoreşti sau pentru a obţine o funcţie.


Un post de asistent al procurorului raional costă 7 800 de euro, în timp ce o funcţie în Poliţia Rutieră poate fi cumpărată cu până la 40 000 de euro. Menţionăm în acest context că în Rusia salariile şefilor de poliţie depăşesc suma de 15 000 de euro pe lună, cele ale procurorilor se ridică la 8 000 de euro, în timp ce angajaţii poliţiei rutiere pot câştiga lunar 4 000 de euro.

Pentru influenţarea unei decizii judecătoreşti într-un caz penal se plătesc 26 000 de euro, iar într-un caz civil 800 de euro.

Faţă de începutul anului, valoarea medie a mitei s-a dublat şi a ajuns la 1500 de euro, în condiţiile în care salariul mediu din Rusia nu trece de 600 euro.

"Locurile de muncă cele mai prestigioase sunt cele în care corupţia este stabilă", se arată în raportul realizat de Asociaţia independentă a avocaţilor pentru drepturile omului.

În clasamentul celor mai corupte ţări alcătuit de organizaţia Transparency International, Rusia ocupă locul 146 din 180.

sursa: Unimedia

0 Comments: