ANRE: Tarifele la gaze sunt exagerate cu circa 0,2%

sâmbătă, 21 august 2010

ANRE: Tarifele la gaze sunt exagerate cu circa 0,2%
Foto: capital.ro

Agenţia Naţională de Reglementare în Energetică a realizat pentru prima dată o analiză economico-financiară a companiei "Chişinău-Gaz" şi a determinat că modul de gestionare a resurselor de către aceasta au dus la exagerarea tarifelor la gaze cu circa 0,2%, a declarat directorul general ANRE Victor Parlicov, în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, 20 august 2010.


Această majorare este pusă pe seama devierilor financiare care sunt deductibile din tarif. Astfel, în urma analizei economico-financiare, s-a determinat că tariful este exagerat cu aproape 9 lei, ceea ce înseamnă circa 0,2% din tariful actual. Cea mai semnificativă cauză, care o constată ANRE-ul drept determinată pentru această exagerare de tarif, este creşterea valorii mijloacelor fixe, cu aproape 5 milioane de lei, care respectiv a determinat majorarea uzurii care se include în tarif.

Directorul companiei "Moldovagaz" Alexandr Gusev a declarat în cadrul conferinţei de presă că nu este de-acord cu concluziile Agenţiei. În plus, acesta a menţionat că actualizările de tarife se fac doar atunci când se dovedeşte că acestea trebuie să crească sau să scadă cu minim 5%. Cu toate acestea, "Chişinău-Gaz" susţine că va aduce probe prin care va confirma că analiza economico-financiară efectuată de ANRE este eronată. În cazul neacceptării lor, "Chişinău-Gaz", cea mai mare firmă de distribuţie a companiei "Moldovagaz", este hotărâtă să recurgă la judecată.

"În cazul în care nu vom primi probe ce ar demonstra contrariul concluziilor noastre, devierile financiare vor fi deduse din tarif la următorul calcul al acestuia şi vor fi restituite consumatorilor. Întotdeauna s-a făcut chestia asta, da nu întotdeauna consumatorul a ştiut cum se formează tariful şi ce sunt devierile financiare", susţine Victor Parlicov. Devierile financiare, potrivit acestuia, sunt tariful plătit de consumatori peste nivelul cheltuielilor de prestare a serviciilor de către compania de distribuţie a gazelor. Aceasta, potrivit directorului general ANRE, va determina eficienţa activităţii prestatorului de servicii, iar în cazul înregistrării de cheltuieli suplimentare - acoperirea acestora din profitul companiei, asupra căruia au drept legitim de utilizare.

În urma analizei economico-financiare, ANRE a determinat de asemenea că "Chişinău-Gaz" nu a gestionat corect 12,3 milioane de lei, sumă care nu se include în structura tarifelor. În plus, firma de distribuţie a avut un venit ratat de 2 milioane de lei din cauza intervenţiei unor companii de distribuţie intermediare.

sursa: Unimedia

0 Comments: