Postul public rusesc: Gabriel Grecu era interesat de Transnistria

marți, 17 august 2010

Postul public rusesc: Gabriel Grecu era interesat de Transnistria
Foto: RTV

Referindu-se deopotrivă cu respect şi ironie la serviciile secrete ale României, un material difuzat de postul public de televiziune Rossiya 1 a încercat să acrediteze ideea că diplomatul român spiona pentru o terţă parte.


Pornind de la reţinerea lui Gabriel Grecu, Postul naţional Rossiya 1 a dedicat un material de trei minute spionajului românesc, considerat dintotdeauna la Moscova printre cele mai serioase şi influente.

Încă de pe vremea lui Stalin, afirmă Rossiya 1, Siguranţa românească era pusă de NKVD, poliţia secretă comunistă, pe acelaşi plan cu serviciile de spionaj francez, britanic sau polonez.

Televiziunea rusă vorbeşte şi despre temuta Securitate a lui Ceauşescu ca despre un serviciu foarte eficient, care a lucrat îndeaproape cu Yasser Arafat şi al cărui principal agent în anii '70 a fost însuşi Carlos Şacalul.

După căderea comunismului însă, interesele directe de spionaj ale României în Rusia nu pot fi legate decât de un singur subiect: opoziţia Bucureştiului faţă de menţinerea trupelor ruse "de menţinere a păcii" în Transnistria - susţin jurnaliştii ruşi. Rossyia 1 susţine că Gabriel Grecu ar fi încercat să obţină documente militare legate de Transnistria.

În acelaşi timp însă, este posibil ca spionul român să lucreze pentru o terţă parte, aşa cum Securitatea comunistă lucra odinioară pentru interesele KGB.

sursa: Unimedia

0 Comments: