Expert american: „Productivitatea laptelui în Moldova este limitată”

vineri, 20 august 2010

Expert american: „Productivitatea laptelui în Moldova este limitată”
Foto: blocnotes.ro

„Productivitatea laptelui în Moldova este limitată, în principal, de conţinutul sărac în proteine, vitamine şi minerale din hrana animalelor”, afirmă expertul american David Ziegler, savant al Universităţii din Minnesota. David Ziegler, aflat în Moldova în perioada 9-21 august, a acordat consultanţă pe bază de voluntariat unor producători de lapte din nordul republicii în cadrul Programului De la Fermier la Fermier, implementat cu suportul financiar al USAID. 


„Mulţi dintre poducătorii de lapte din Moldova deţin cunoştinţe de bază în domeniu şi sunt deschişi pentru a asimila practici mai avansate”, susţine David Ziegler. „Cu toate acestea, după ce fermele care au activat pe vremuri au fost desfiinţate definitiv, crearea unor noi ferme, performante, necesită multe investiţii şi timp”,  estimează expertul.

Potrivit savantului american, culturile furajere crescute fără îngrăşăminte au un conţinut redus de proteine. Pentru sporirea productivităţii de lapte, David Ziegler recomandă folosirea mai frecventă a concentratelor pe bază de soia care au un conţinut de două ori mai bogat în proteine decât cele pe bază de floarea-soarelui. Totodată, în opinia savantului, animalele ce asigură o productivitate mai înaltă trebuie să dispună de raţie alimentară separată, care să conţină mai mult nutreţ combinat. Consultaţiile oferite de voluntarul american s-au axat, de asemenea, pe îngrijirea viţeilor chiar din primele ore de viaţă, nutriţia optimă a animalelor, condiţiile de întreţinere şi sănătate a şeptelului, prevenirea şi tratarea bolilor.

Programul De la Fermier la Fermier oferă grupurilor de fermieri, cooperativelor şi întreprinderilor agricole posibilitatea de a beneficia de consultanţă americană gratuită pentru îmbunătăţirea performanţelor prin abordarea profesionistă a problemelor de ordin tehnic şi financiar. Consultanţa este acordată în decursul unor perioade de până la trei săptămâni în două sub-sectoare strategice ale agriculturii – producerea fructelor şi legumelor, precum şi a produselor lactate. Valoarea consultanţei pentru 2010 se estimează la aproape 1 milion de dolari.

CNFA este o organizaţie pentru dezvoltare internaţională din SUA, creată în anul 1985, care se axează pe dezvoltarea agriculturii pe baza iniţiativelor de facilitare a accesului la piaţă, creştere a competitivităţii afacerilor agricole, sporire a productivităţii şi creştere a accesului la finanţe şi mijloace de producţie pentru întreprinderi. În Republica Moldova, CNFA implementează în prezent Programul De la Fermier la Fermier în valoare de 2,5 milioane de dolari cu durata de cinci ani şi a finalizat recent Proiectul Dezvoltarea Businessului Agricol în valoare de 12 milioane de dolari.

sursa: Unimedia

0 Comments: