14 sfaturi pentru a fi convingător într-o discuţie de afaceri

vineri, 20 august 2010

14 sfaturi pentru a fi convingător într-o discuţie de afaceri
Foto: .themillionairesecrets.net

A avea dreptate si a primi dreptate sunt doua lucruri cat se poate de diferite. Ati trecut vreodata prin situatia de a va esua o negociere in afaceri, chiar daca ati folosit toate argumentele posibile? Manager.ro va recomanda 14 sfaturi si tehnici de negociere profesioniste in afaceri care va vor ajuta sa va impuneti punctul de vedere.


1. Pregatiti bine toate argumentele afacerii!
Una dintre cele mai bune premise ale unei discutii reusite si ale unei negocieri in afaceri perfecte este pregatirea. Descoperiti toate argumentele care va sunt favorabile, dar si (foarte important!) obiectiile care vi s-ar putea aduce de catre partenerul de dialog.

2. Controlati mediul in care va avea loc discutia de afaceri!
Trebuie sa luati in calcul conditii externe precum lumina (nici orbitoare, nici prea slaba); temperatura (nici prea cald, nici prea frig), scaunele, fotoliile (confortabile si asemanatoare)

3. Timp suficient la dispozitie!
Negocierea in afaceri sub presiunea timpului este o negociere proasta. In plus, daca nu-i acordati timp suficient, este o lipsa de respect fata de partenerul de negocieri. Nu va subapreciati interlocutorul. Va observa imediat cand negociati in graba. Acest lucru duce la intarirea pozitiei lui si a argumentelor pe care le pune in joc. Un principiu important: Cand cineva spune ca nu are timp, aceasta se traduce prin faptul ca are alte prioritati…

4. Oferiti alternative viabile in afaceri!
Oferiti-i partenerului de discutie, daca este posibil, doua propuneri de solutii realiste in afaceri.

5. Prezentati si alternative neviabile!
Oferiti-i partenerului de negociere o propunere de afaceri realista si una nerealista. Veti fi uimit sa vedeti ca partenerul va alege dintre cele doua propuneri de afaceri pe cea care va avantajeaza si care vi se pare realista.

6. Lasati-va partenerul sa gaseasca solutiile afacerii!
De obicei, oamenii sunt mai usor de convins daca ajung ei insisi la un inteles decat atunci cand sensul le este servit. (Blaise Pascal)

7. Aduceti in discutie specialistii:
Aduceti in discutie concluziile unor specialisti si experti care sa va intareasca punctul de vedere. Astfel veti mari considerabil scara negocierii in afaceri. Chiar si citarea unor specialisti necunoscuti poate fi un pas pentru imbunatatirea cadrului de discutii de afaceri.

8. Motivati-va partenerul de discutie in afaceri!
Scoateti in evidenta increderea in partenerul de discutie in afaceri. Aratati-i cat il apreciati. Daca va dovediti sceptic fata de el, neincrederea dvs. va fi simtita. In orice caz, asta va va aduce pe o pozitie mai slaba de negociere in afaceri.

9. Folositi formulari pozitive!
Tot ceea ce exprimati negativ trebuie reformulat pozitiv, deoarece astfel va predomina mereu jumatatea plina a paharului, in loc de jumatatea goala. Iar concurentul este partener.

10. Ascultati activ!
Sa ascultati activ nu inseamna sa dati mereu din cap a aprobare, ci sa faceti comentarii constructive.

11. Incercati o discutie simpla!
Incercati sa ii castigati pe partenerii in afaceri de discutie care au pareri opuse opiniilor dvs., aducandu-i la o discutie personala. Acest lucru este valabil in special in cazul negocierilor de amploare, desfasurate in echipa. Totusi, aveti grija ca un astfel de comportament sa nu para premeditat sau, mai rau, chiar o manipulare.

12. Ghiciti tipul personalitatii!
Studiati cu atentie tipul omului cu care negociati in afaceri. Pe un partener de discutii in afaceri incruntat nu-l veti convinge cu firea dvs. vesela. Pe un om de genul "stie tot" cu greu il puteti trece de partea dvs. daca sunteti pedant. In afara de acest aspect, fiti atent in ce dispozitie se afla omul din fata dvs. Tratati in functie de starea lui sufleteasca.

13. Inspirati incredere!
Nu veti parea niciodata convingator daca la randul dvs., nu sunteti convins de propriile argumente ale afacerii dvs. Fiti atent la limbajul trupului si la mimica. Cu o fata incruntata si fioroasa rareori veti avea succes in negociere in afaceri. Este valabil, in special, in cazul in care vreti sa atingeti si o a treia parte, sa convingeti un auditoriu.

14. Dati-i partenerului senzatia ca a invins!
Daca v-ati atins scopul afacerii, puteti (si trebuie) sa va aratati generos. Dati-i si partii adverse senzatia ca a invins. Demonstrati-i ca il respectati ca partener de negociere in afaceri.

sursa: Unimedia

0 Comments: