Publika TV și Jurnal TV sunt atrase în procesul de judecată în dosarul Plahotniuc contra Țopa. Nagacevschi: Nu vrem sancționarea presei, ci transmiterea dezmințirilor

miercuri, 18 august 2010

Publika TV și Jurnal TV sunt atrase în procesul de judecată în dosarul Plahotniuc contra Țopa. Nagacevschi: Nu vrem sancționarea presei, ci transmiterea dezmințirilor
colaj: UNIMEDIA

Televiziunile de știri Publika TV și Jurnal TV sunt atrase în procesul de judecată în dosarul inițiat de Vladimir Plahotniuc contra lui Victor și Viorel Țopa. Potrivit avocatului Vitalie Nagacevschi, cele două televiziuni ar fi vinovate că ar fi difuzat declarațiile lui Victor și Viorel Topa.

Ce este asta: "O încercare de intimidare a presei sau mijloc de asigurare a executării unui verdict vizând difuzarea unei dezmințiri?", se întreabă postul de Radio Europa Liberă într-un material publicat pe pagina sa electronică.


Solicitat de Europa Liberă, Vitalie Nagacevschi, avocatul omului de afaceri Vlad Plahotniuc, spune că nu a cerut sancţionarea celor două posturi de televiziune pentru că ar fi subscris oarecum declaraţiilor lui Victor şi Viorel Ţopa pe care le-au difuzat. În cererea de chemare în judecată, precizează avocatul, cele două instituţii media sunt vizate doar cu scopul ca să nu poată evita difuzarea unor dezminţiri în cazul în care instanţa îl va îndreptăţi pe Vlad Plahotniuc în disputa cu cei doi coacţionari Victoriabank.

Pe de altă parte, preşedintele Jurnal Trust Media, Val Butnaru, nu se lasă înduplecat de argumentele lui Nagacevschi şi spune că prin această cerere, omul de afaceri Vlad Plahotniuc şi avocatul său nu fac altceva decât să intimideze cele două medii: „Este un argument neserios pentru un avocat de talia lui Nagacevschi. Altceva deranzază – aceste două televiziuni au început o campanie de presă pe care o fac exact aşa cum se face în toată lumea. Este aberant să te aştepţi în 2010 la astfel de abordări – nu ţin minte pe timpul comuniştilor ca cineva să lanseze o astfel de intimidare în public. Va urma şi Chetraru de la CCCEC, procurorul şi alţii, care, fiţi siguri, ne vor ataca în judecată. Nu ne vom lăsa intimidaţi – chiar vom duce pînă la capăt această campanie.”

Vladislav Gribincea, preşedintele asociaţiei “Juriştii pentru drepturile omului”, este de părere că “este normal că oricare avocat foloseşte toate mijloacele pentru a-şi apăra clientul – asta este obligaţia profesională a avocatului. Dar faptul că sunt vizaze doar aceste două instituţii, nu şi celelalte care au acoperit subiectul, este suspect. Probabil că se încearcă şi intimidarea lor.”

Amintim că în cadrul conferinței de presă din 11 august, Vladimir Plahotniuc a declarat: "Având în vedere gravitatea afirmaţiilor mincinoase prezentate azi, precum şi pericolul ca ele sa fie preluate în continuare în lipsa unor probe care sa le dovedească, vă anunţ că începând de azi voi fi nevoit să-i acţionez în justiţie şi pe toţi cei care vor promova aceste informaţii, multiplicând astfel efectul negativ asupra afacerilor pe care le deţin."

Ulterior, experții mass-media au menționat că, prin declarațiile sale, Plahotniuc "a ameninţat puterea a patra în stat”, fiind "o încercare stângace de a se apăra" și că "Plahotniuc are avocați, care îi vor da sfaturi bune ca să nu meargă împotriva presei".

UNIMEDIA amintește că scandalul în jurul omului de afaceri Vlad Plahotniuc a apărut după acuzațiile dure lansate de fostul consilier prezidențial Sergiu Mocanu. Acesta l-a acuzat pe Vladimir Plahotniuc de faptul că ar coordona din umbră CCCEC, Procuratura Generală și instanțele de judecată, inclusiv precum că și-ar fi însușit ilegal mai multe afaceri, printre care Carmez, Gemenii, Codru, Victoriabank etc. Ulterior, lui Sergiu Mocanu i s-au alăturat și alți oameni de afaceri, printre care Anatol Câșlaru, directorul Carmez, Ilie Rotaru, fost director al SA "Gemenii", dar și Victor și Viorel Țopa, foști parteneri de afaceri cu Vladimir Plahotniuc la VictoriaBank. Acești oameni de afaceri l-au acuzat pe Plahotniuc de preluare ilegală a afacerilor.

"Știam de schemele lui Vlad și, poate e cinic, dar am decis să vorbim pentru că ne-a afectat direct pe noi, când în noaptea dinspre 18 spre 19 mai 2010, printr-o decizie judecătorească, ne-am trezit că nu mai suntem acționari la VictoriaBank", a precizat Victor Țopa, intermediarul investiției germane la Jurnal Trust Media, în cadrul unei emisiuni la PublikaTV.

Acuzațiile au fost respinse de către omul de afaceri Plahotniuc, declarând că toate acuzațiile sunt nefondate, lansate de către oameni de afaceri dubioși, intrați în conflict cu legea. Ulterior, Plahotniuc a anunțat că l-a atacat în instanța de judecată pe Sergiu Mocanu, Victor și Viorel Țopa, dar și instituțiile mass-media Jurnal TV și Publika TV, pentru că ar fi lansat campania de presă împotriva sa.

sursa: Unimedia

0 Comments: