Mușchii astronauților se deteriorează în spațiu

miercuri, 18 august 2010

Mușchii astronauților se deteriorează în spațiu
Foto: dailymail.co.uk

Mușchii astronauților se deteriorează în timpul zborurilor spațiale iar capacitatea lor de efort fizic se reduce cu peste 40%. Cel puțin așa susține un grup de cercetători americani care au publicat un studiu în The Journal of Physiology. Este vorba de poate prima lucrare de analiză la nivel celular a efectelor zborului spațial de lungă durată asupra sistemului muscular uman.


În timpul unei misiuni spațiale, mușchii unui astronaut cu vârsta de 30-50 de ani ajung să se comporte ca ai unei persoane în vârstă de 80 de ani. Efectele stării de imponderabilitate asupra sistemului muscular constituie astfel un risc extrem pentru viitoarele misiuni cu echipaj uman către planeta Marte sau orice alt loc din Univers.

Cercetătorii americani au realizat biopsii ale gambei pentru nouă astronauți și cosmonauți, înainte și după 180 de zile petrecute pe Stația Spațială Internațională. Rezultatele arată că la finalul misiunii s-au înregistrat pierderi substanțiale de fibră musculară.

Din păcate, nu a contat forma fizică bună de la începutul călătoriei; mai mult chiar, cei mai bine dezvoltați mușchi observați la plecarea în misiune au suferit și cel mai mare declin. Prin urmare, e nevoie de noi programe de exerciții fizice. Acestea trebuie imaginate și testate pe SSI, apoi se poate pune problema unei călătorii spațiale lungi. 



0 Comments: