Studiu: Generaţia tânără este dependentă de telefoanele mobile

marți, 19 aprilie 2011

Studiu: Generaţia tânără este dependentă de telefoanele mobile
Poză simbol
Foto: riro.ro

Tinerii din ziua de astăzi sunt atât de dependenţi de telefoanele lor mobile, încât lipsa acestora le provoacă stări de panică sau paralizie, asemănătoare cu pierderea unei mâini sau picior, releva un studiu de specialitate.


Majoritatea tinerilor chestionaţi au afirmat că simt că nu pot trăi fără iPhone-urile sau BlackBerry-urile lor. Mulţi trec prin depresii şi chiar ajung să sufere de sindromul membrului fantomă, sindrom suferit de cei care au pierdut o mână sau un picior, în urma unei boli sau accident (durere închipuită simţită de către un bolnav la nivelul membrului ce i-a fost deja amputat).


Descoperirile studiului iniţiat de Universitatea din Maryland relevă dependenţa de tehnologie a generaţiei tinere şi faptul că inovaţiile tehnologice au devenit o componentă a vieţii cotidinene la care omenirea nu va mai putea renunţa niciodată. În timp ce telefoanele mobile sunt cele indispensabile tehnologii, computerele, MP3 player-ele sau televizoarele crează un alt tip de dependenţă, deoarece au efecte recreative şi îi ajută pe tineri să treacă mai uşor peste evenimentele dintr-o zi.


Mulţi tineri care au participat la studiu au raportat simptome psihice asociate stresului şi disperării, simptome ”determinate de dependenţa şi depresie” când li s-au luat gadgeturile pentru doar o zi. ”Elevii au raportat atacuri de panică, spunând că a fost îngrozitor”, a afirmat Susan Moeller, coordonatoarea studiului. ”Subiecţii se aşteptau să fie frustraţi. Dar nu au crezut niciodată că vor suferi de singuratate, depresie, atacuri de panică, anxietate sau palpitaţii la inima”, a afirmat aceasta, citată de The Telegraph.


Studiul a cuprins mai bine de 1000 de elevi şi studenti din 10 ţări, care au renunţat timp de 24 de ore la orice fel de accesorii media. Prof. Moeller a afirmat că mai bine de 50% dintre tinerii monitorizaţi au experimentat simptome care au variat de la singurătate sau depresie, până la atacuri de panică sau sindromul membrului lipsă. ”Tehnologia a devenit un fel de scut de apărare împotriva vieţii al generaţiei tinere”, a conchis Moeller.

0 Comments: