Preţurile la lucrările de construcţii-montaj s-au majorat. Şi preţurile la apartamente?

marți, 19 aprilie 2011

Preţurile la lucrările de construcţii-montaj s-au majorat. Şi preţurile la apartamente?
Foto: flux.md

Preţurile la lucrările de construcţii-montaj în trimestrul I al anului 2011 s-au majorat cu 7,3 % faţă de perioada respectivă a anului 2010, arată datele Biroului Naţional de Statistică. Vezi ce cred consultanţii în domeniu despre o eventuală scumpire a apartamentelor.


Datele arată că în primul trimestru al anului, în nicio activitate economică nu au fost înregistrate reduceri de preţ la lucrările de construcţii-montaj. După profilul activităţilor economice, printre cele mai semnificative creşteri de preţuri au fost marcate şi în construcţia de locuinţe (cu 8,9%).
 
Experţii în domeniu menţionează că preţul lucrărilor de construcţii-montaj este parte componentă majoritară (aproximativ 90%) a costului locuinţelor. Având în vedere că de la începutul anului şi preţul materialelor de construcţii a crescut cu 4,8%, s-ar putea ca în viitorul apropiat să asistăm la o creştere a preţului la apartamente.

Potrivit consultanţilor în domeniu, se anticipează o scumpire doar a apartamentelor care sunt în proces de construcţie, nu şi a celor deja date în exploatare. Nu este însă exclus că, investitorii privaţi din domeniul construcţiilor să nu se conducă după costurile de construcţie în stabilirea preţului la imobilele deja finisate, din moment ce preţul dictat de piaţă le-ar fi mai avantajos. Această posibilitate însă se exclude când e vorba de obiective de construcţii publice, susţin experţii.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: