Cerealele moldoveneşti, ar putea fi la mare căutare pe piaţa internaţională

joi, 21 aprilie 2011

Cerealele moldoveneşti, ar putea fi la mare căutare pe piaţa internaţională
Poză simbol
Foto: bloombiz.ro

Impunerea de restricţii pentru exporturile de cereale din Rusia şi Ucraina vor da mână liberă ţărilor din regiunea Mării Negre să-şi majoreze esenţial volumele de cereale exportate. Este vorba de ţări ca Bulgaria, România şi RM. Cel puţin aşa declară directorul unei companii bulgare specializate în exportul de cereale, Dian Donev, citat de agrimarket.info.


Potrivit datelor prognozate de către expertul Dian Donev, în anul 2011 exporturile totale de grâu ale Bulgariei, României şi Moldovei vor atinge nivelul de 5,5 mln tone (cu 25% mai mult faţă de anul 2010), orz - 1,5 mln tone (cu 36% mai mult) şi porumb - 4,1 mln tone (cu 37% mai mult).

Amintim că în urmă cu câteva săptămâni, exportatorii ucraineni de făină de grâu au anunţat că vor reduce volumele livrate pe pieţele externe. Potrivit datelor statistice operative, în martie 2011, RM, Indonezia, Israel şi Georgia au fost cei mai importanţi cumpărători de făină ucrainească. În acelaşi timp, Azerbaidjan, Kârgâzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan au fost principalii importatori de făină ai Rusiei.

Menţionăm că până la sfârşitul lunii aprilie 2011, Guvernul RM va anula interdicţia de export impusă anterior pentru grâu. La solicitarea Fondul Monetar Internaţional, ţara noastră şi-a asumat angajamentul să nu mai impună noi interdicţii la export şi alte bariere tarifare şi non-tarifare în calea comerţului.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: