Statele Unite sprijină eforturile Misiunii OSCE în Moldova

duminică, 17 aprilie 2011

Statele Unite sprijină eforturile Misiunii OSCE în Moldova
Foto: coat.ncf.ca

“Statele Unite ale Americii sprijină eforturile Misiunii OSCE în Moldova, care continuă să joace un rol central în soluționarea conflictului transnistrean”, se spune în răspunsul Guvernului Statelor Unite privind situația din Republica Moldova, adresat şefului Misiunii OSCE în R. Moldova, Philip Remler.


Potrivit aceleiași surse, Statele Unite aşteaptă cu nerăbdare reluarea cât mai curând posibilă a negocierilor în formatul 5 + 2 şi rămân consecvente poziției care respectă suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova şi statutul convenit al regiunii transnistrene. Guvernul Statelor Unite susține punerea în aplicare a măsurilor de promovare a libertăţii de circulaţie şi de reducere a tensiunilor în zona de securitate. Totodată, SUA apreciază rezultatele concrete obţinute până acum, inclusiv reluarea traficului feroviar între Chişinău şi Odesa şi speră să vadă și în continuare realizări concrete, în special la nivel de experți în grupurile de lucru. Guvernul Statelor Unite susține demilitarizarea în zona de conflict şi o transparenţă sporită în ceea ce priveşte forţele militare în regiune.

"Statele Unite acordă o mare importanţă eforturilor Misiunii OSCE în promovarea îndeplinirii angajamentelor privind retragerea forţelor ruse din Moldova, apreciază activitatea Misiunii în promovarea unor alegeri transparente şi accesului liber la secţiile de votare, în special în satul Corjova, încurajează Guvernul Republicii Moldova să ia măsuri în a asigura pe 5 iunie anul curent alegerile locale respectând standardele OSCE şi internaţionale".

“Guvernul Statelor Unite apreciază şi încurajează o monitorizare a Misiunii OSCE în cazurile lui Ernest Vardanean şi Ilie Cazac, care au fost condamnaţi de instanţele din Transnistria și îndeamnă autorităţile relevante să demonstreze respectarea drepturilor omului şi să revizuiască aceste cazuri în conformitate cu normele OSCE şi standardele internaţionale”, se mai spune în scrisoare.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: