Haos și violență în Misrata, Libia

duminică, 17 aprilie 2011

Haos și violență în Misrata, Libia
Bombe cu fragmentație
Foto: realitatea.net

Haos şi violenţă în oraşul Misrata din Libia! O organizaţie umanitară susţine că regimul de la Tripoli foloseşte arme al căror uz împotriva civililor este strict interzis la nivel mondial: bombe cu fragmentaţie. 


Trupele Colonelului Gaddafi şi-au intensificat atacurile asupra oraşului Misrata -- aflat sub asediu de două luni de zile. Pe baza mărturiilor oferite de către oameni aflaţi la faţa locului, organizaţia Human Rights Watch susţine că regimul foloseşte bombe cu fragmentaţie împotriva populaţiei civile.

Bombele cu fragmentaţie eliberează mai multe bucăţi de metal în momentul în care explodează, putând răni şi ucide un număr mare de oameni. Potrivit unui specialist citat de New York Times, multe astfel de bombe nu explodează atunci când sunt lansate şi pot fi un pericol pentru oamenii care le descoperă mai târziu. Folosirea acestor arme împotriva civililor este interzisă în peste 100 de ţări.

Reprezentanţii guvernului de la Tripoli neagă ferm acuzaţiile. "Le cerem să dovedească acuzaţiile. Dacă am folosi aceste bombe, urmele ar rămâne timp de zile sau săptămâni, iar noi stim că membrii comunităţii internaţionale vor intra în curând în ţara noastră. Nu putem face aşa ceva, nu putem face ceva care ne-ar incrimina, chiar dacă am fi criminali", a declarat Mussa Ibrahim, purtătorul de cuvânt al guvernului libian.

Între timp, eforturile NATO în Libia sunt îngreunate de faptul că membrii Alianţei care iau parte la misiune şi-au folosit aproape toate stocurile de bombe de precizie. Din acest motiv, analiştii anticipează că Statele Unite vor fi din nou chemate deasupra Libiei, pentru a sprijini Franţa şi marea Britanie.

0 Comments: