Moldova a făcut încă un pas important înainte spre promovarea și protejarea calității producției agricole

luni, 18 aprilie 2011

Moldova a făcut încă un pas important înainte spre promovarea și protejarea calității producției agricole
Poză simbol
Foto: ipedia.ro

Uniunea Europeană și Republica Moldova au încheiat negocierile asupra unui acord de protejare reciprocă a indicațiilor geografice (IG), se spune în comunicatul de presă al Comisiei Europene. Prin acest acord, Moldova va asigura un nivel înalt de protecție pentru mai mult de 3 200 de indicații geografice europene pentru produse alimentare, vinuri și băuturi spirtoase cărora li s-a acordat protecție în interiorul UE. 


Textul acordului urmărește, de asemenea, promovarea și stimularea schimburilor comerciale cu produse agricole și alimentare originare atât de pe teritoriul Moldovei, cât și din Uniunea Europeană.

După Georgia, Moldova este a doua dintre țările cuprinse în politica de vecinătate a UE care face acest important pas înainte spre promovarea și protejarea calității producției agricole. Obiectivul acestor negocieri este acela de a proteja mai bine consumatorii, astfel încât aceștia să nu fie induși în eroare în legătură cu adevărata origine a produsului și cu calitatea reală a acestuia. Mai mult, prin acest acord, Moldova își adaptează legislația națională la cele mai înalte standarde privind protecția drepturilor de proprietate intelectuală.

Moldova este renumită în mod tradițional pentru importanta sa producție de vin, iar dezvoltarea indicațiilor geografice ar trebui să contribuie semnificativ la diversificarea acestui sector.

Acordul ar trebui să aibă rolul unui instrument dinamic care să ducă la îmbunătățirea calității produselor ce fac obiectul schimburilor comerciale dintre Uniunea Europeană și Moldova. Acesta va introduce un mecanism de actualizare și consultare regulată, care va fi util pentru includerea unor produse noi în lista indicațiilor geografice.

Acordul va ajunge acum la Consiliu și la Parlamentul European – precum și la autoritățile legislative din Moldova – unde trebuie să fie aprobat pentru a putea intra în vigoare.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: