Chișinăul va fi monitorizat de 500 de camere video

luni, 18 aprilie 2011

Chișinăul va fi monitorizat de 500 de camere video
Foto: colaj UNIMEDIA

În 6 luni, în municipiul Chișinău vor fi instalate circa 500 de camere video pentru monitorizarea traficului rutier şi ordinii publice.

Proiectul este susţinut financiar de Republica Populară Chineză, în baza unui grant în valoare de 2,7 milioane de dolari cu posibilitatea extinderii acestuia, în dependenţă de necesitate, până la 3,6 mln de dolari.

Alexei Roibu, ministrul Afacerilor Interne, a declarat astăzi, 18 aprilie, în cadrul întrevederii cu grupul de experţi chinezi, că Proiectul este necesar atât pentru supravegherea traficului rutier, cât și pentru excluderea factorului uman. Potrivit oficialului, acest lucru va ajuta la prevenirea actelor de corupție.


Potrivit lui Roibu, camerele video vor înregistra contravențiile rutiere, iar amenzile vor fi transmise prin poștă proprietarului automobilului.

Prezent la eveniment, Victor Bodiu, secretarul general al Guvernului, a afirmat că negocierele privind implementarea acestui Proiect au durat mai mult de un an și jumătate, iar în următoarele 6 luni va fi implementată partea tehnică a Proiectului, instituirea centrului de comandă și supraveghere.

Wang Yiping, conducătorul Delegației chineze, a menţionat că, în ultimii ani China a implementat foarte multe proiecte pentru supravegherea video a traficului rutier, iar rezultatele arată că astfel de sisteme sunt utile. Oficialul a menţionat că este la Chişinău pentru a avea un schimb de păreri cu partenerii de aici şi pentru a decide împreună care sunt priorităţile colaborării în continuare.

Potrivit datelor MAI, în ultimele 3 luni, în Republica Moldova s-au produs 500 de accidente rutiere, soldate cu 58 de morți și peste 200 de persoane traumatizate.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Rodica Căruntu


0 Comments: