Moldova ascultă de FMI: Interdicţia exportului de grâu va fi anulată

joi, 21 aprilie 2011

Moldova ascultă de FMI: Interdicţia exportului de grâu va fi anulată
Foto: flux.md

Până la sfârşitul lunii aprilie 2011, Guvernul RM intenţionează să anuleze interdicţia de export impusă anterior pentru grâu. În acest sens, ţara noastră şi-a asumat angajamentul faţă de Fondul Monetar Internaţional că nu va mai impune noi interdicţii la export şi alte bariere tarifare şi non-tarifare în calea comerţului.


Până la finele lunii mai 2011, Guvernul RM este obligat de asemenea, să identifice barierele tarifare şi non-tarifare existente la moment în desfăşurarea tranzacţiilor comerciale şi care nu corespund cu angajamentele ţării noastre faţă de Organizaţia Mondială a Comerţului.

Amintim că la 2 februarie 2011, Guvernul RM a luat decizia de a stopa exportul de grâu. Iar o lună mai târziu, s-a hotărât de a redistribui 8 mii tone de grâu din rezerva de stat pentru a stopa scumpirea pâinii de către producători. Bumacov susţine că, pentru a-şi acoperi necesităţile interne, RM importă făină din Ucraina.

Ulterior, potrivit unei agenţii de presă din Orientul Mijlociu, Liban ar fi achiziţionat din RM 7 500 de tone de grâu alimentar la o licitaţie. Potrivit sursei, grâul din Moldova ar fi fost cumpărat la un preţ de 398,35 dolari/tonă. Pe marginea acestor informaţii, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a iniţiat o anchetă.

Bumacov a declarat săptămâna trecută pentru UNIMEDIA, că Inspectoratul Fitosanitar nu a eliberat certificate de export pentru grâu după decizia Guvernului din 2 februarie şi că oficial, ultima dată s-a permis exportul a 3100 tone de grâu către Liban pe 25 ianuarie. „Am încercat să dau de urma sursei primare, care a lansat acele zvonuri, însă fără niciun rezultat”, a mai spus ministrul.

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: