Tkaciuk loveşte în Voronin, iar Voronin pregătește „reciclarea” lui Stratan pentru prezidențiale, declarație

miercuri, 23 iunie 2010

Tkaciuk loveşte în Voronin, iar Voronin pregătește „reciclarea” lui Stratan pentru prezidențiale, declarație
Foto: UNIMEDIA

Zvonurile despre cearta dintre Voronin şi fostul său consilier Mark Tkaciuk par să aibă o bază reală (...) Voronin l-ar putea „recicla” pe Stratan, readucându-l în rândurile comuniştilor, pentru a-l promova în calitate de candidat al PCRM pentru alegerile prezidențiale din toamnă. Ideile sunt expuse într-un editorial semnat de către analistul Nicolae Negru pentru "Jurnal de Chișinău".

Negru își argumentează poziția că Tkaciuk ar lovi în Voronin prin faptul că pe un site a fost publicat un articol critic la adresa liderului PCRM, semnat de Serghei Erlih, declarat discipol şi prieten al lui Mark Tkaciuk. "Nu e vorba despre o critică ocazională, superficială. Erlih loveşte necruţător în esenţa regimului instaurat de Voronin, considerând că „greşelile grosolane, comise de preşedintele-comunist, s-au soldat cu consecinţe grave” pentru RM. Voronin a fost învins de el însuşi, scrie prietenul lui Tkaciuk. E pentru prima dată când din anturajul fostului consilier prezidenţial se aruncă cu pietre în liderul PCRM", susține Negru.


În articolul la care face referire Negru se menționează că ratingul lui Voronin se datorează în primul rând PCRM-ului, nu lui Voronin, care, spre deosebire de Lupu, trage partidul în jos. Conform sondajului CIVIS din 24 aprilie – 15 mai pentru PCRM sunt dispuşi să voteze 29,5% din alegători, în timp ce pentru Voronin personal – doar 25,1%. Iar pentru PD – sunt dispuşi să voteze doar 9,1%, în timp ce Lupu ar atrage 20,4% din alegători, precizează analistul.

Negru remarcă două momente în articol: insistenţa cu care este promovată ideea plecării lui Voronin înainte de alegerile parlamentare, pentru ca PCRM să poată concura în alegerile prezidenţiale, şi referirea la Stratan, ca la un exemplar negativ, care, din întâmplare, l-a sfidat cândva pe Tkaciuk. "Pare plauzibilă ipoteza că apariţia articolului ar putea fi legată de intenţiile lui Voronin de a-l „recicla” pe Stratan, readucându-l în rândurile comuniştilor", conchide Negru.

sursa: Unimedia

0 Comments: