Poziţia MAE-ului român faţă de cazurile de mită de la consulatele româneşti de la Chişinău

joi, 24 iunie 2010

Poziţia MAE-ului român faţă de cazurile de mită de la consulatele româneşti de la Chişinău
Foto: mediafax.ro

Ambasada României din Moldova a atenţionat autorităţile de la Chişinău privind perpetuarea, în exteriorul Ambasadei, a unei activităţi de „consiliere” sau de „intermediere” din partea unor cetăţeni moldoveni. Aceştia, deseori percep taxe ilegale pentru urgentarea eliberării vizelor şi pentru depunerea dosarului pentru obţinerea cetăţeniei române, precizează Ambasada României la Chişinău într-un răspuns transmis, marţi, 22 iunie curent, la solicitarea Mediafax.


Ambasada României şi Ministerul Afacerilor Externe au solicitat autorităţilor locale de la Chişinău, responsabile pentru ordinea publică în spaţiul exterior ambasadei, să nu tolereze ca intermediarii să obţină venituri pentru servicii care se prestează oricum în mod gratuit. Cele două instituţii constată  „cu profundă preocupare, că situaţia evocată se perpetuează şi în prezent, cu apelurile repetate, care au rămas fără rezultat", informează Mediafax, citat de RFI România.

Ambasada a prezentat şi o serie de date statistice. Astfel, în anul 2009 au fost eliberate 78 429 de vize, au fost preluate 5 265 de cereri de paşapoarte, au fost efectuate 4 330 de acte notariale şi au fost înscrise 7 701 acte în registrele române de stare civilă. De la data de 31 martie până în prezent au fost preluate 10 469 de cereri de permise de mic trafic de frontieră, fiind personalizate 6 781 de asemenea permise, care se trimit titularilor prin poştă. În prezent, pentru că este o perioadă estivală, se înregistrează un aflux suplimentar de solicitări de servicii consulare. Astfel, zilnic sunt procesate circa 750 de cereri de vize, iar personalul şi-a prelungit activitate pentru a face faţă numărului mare de solicitări, susţine Ambasada.

Răspunsul Ambasadei României la Chişinău vine după ce luni agenţia de presă Omega a prezentat în pagina sa electronică un material în care acuza faptul că la intrarea în Consulatul României se face business pe seama celor care vor să obţină paşaport românesc. "Cetăţenii Moldovei care doresc să-şi perfecteze un paşaport al statului român pot alege să stea săptămâni întregi sub gardul Consulatului României de la Chişinău sau să achite o sumă de la 300 lei până la peste 100 EURO pentru un loc mai aproape pe listă", scria Omega.

Sursa: RFI România


0 Comments: