BERD finanţează eficienţa energetică din Moldova cu 13 milioane de euro

vineri, 25 iunie 2010

BERD finanţează eficienţa energetică din Moldova cu 13 milioane de euro
Foto: business-forum.ro

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a încheiat astăzi, 25 iunie 2010, un memorandum cu două bănci comerciale din Moldova prin care oferă 13 milioane de euro pentru finanţarea proiectelor de investiţii în eficienţă energetică ale companiilor locale. „Suntem încântaţi să avem o colaborare cu Moldova-Agroindbank şi Moldindconbank într-un astfel de domeniu strategic cum este eficienţa energetică. Prin aceste proiecte, BERD va ajuta companiile din Moldova să optimizeze consumul de energie şi să majoreze eficienţa”, a declarat Francis Malige, directorul BERD pentru Instituţii Financiare, Balcanii de Vest, Belorusia, Moldova şi Turcia.


Băncile vor avea posibilitate să acorde credite de până la 2 milioane euro companiilor private din Moldova. Sub-debitorii care vor dezvolta proiecte investiţionale de eficienţă energetică vor beneficia de granturi oferite de Uniunea Europeană, de până la 10-20% din valoarea sub-creditului, la terminarea cu succes a sub-proiectelor desfăşurate. Suma grantului va depinde de economia tehnologică şi energetică obţinută la finisarea proiectelor. Companiile vor beneficia şi de asistenţă tehnică gratuită pentru estimarea potenţialului de eficienţă energetică şi implementarea proiectelor.

Resursele creditului BERD vor fi folosite pentru a finanţa investiţiile în schimbarea echipamentului uzat, renovarea şi înlocuirea cazanelor, instalarea contoarelor, izolarea termică, renovarea sistemelor de distribuţie termică şi energetică, sistemelor de energie solară, biogaz.

Creditele respective sunt parte ale facilităţii de finanţare în domeniul eficienţei energetice durabile din Moldova (MoSEFF), lansate în februarie 2010. Se estimează că proiectele implementate din cadrul MoSEFF vor duce la o economie energetică de 22 000 MWh anual şi o reducere a emisiilor de CO2 de 6 600 tone anual, ce constituie echivalentul a 2,3 milioane de metri cubi de gaz importat.

UNIMEDIA menţionează că până în prezent BERD a investit peste 400 milioane euro în diverse sectoare ale economiei Republicii Moldova. Resursele BERD au mobilizat investiţii suplimentare de peste 330 milioane euro.

sursa: Unimedia

0 Comments: