Stepaniuc îl critică pe Dodon: Mesajul comunist este fals şi duplicitar

vineri, 25 iunie 2010

Stepaniuc îl critică pe Dodon: Mesajul comunist este fals şi duplicitar
Colaj: UNIMEDIA

Fostul militant comunist Victor Stepaniuc i-a adresat o scrisoare deschisă actualului militant comunist Igor Dodon."Sunteţi un economist de forţă, uneori aveţi capacitatea de a vorbi convingător despre fenomenele economice, îndeosebi macroeconomice. Totodată, permiteţi-mi să nu fiu de acord cu unele concluzii, mai ales cu laudele exagerate în adresa politicii economice a PCRM din ultimii ani de guvernare", scrie Stepaniuc în scrisoarea publicată de timpul.md



"Aveţi dreptate, când spuneţi că, în 2006, aţi atras ţara într-o reformă economică. Însă această reformă nu a fost una social-orientată, ci una de sorginte liberală, care nu are nimic cu doctrina comunistă. Astfel, datorită viziunilor Dvs. monetariste şi liberal-economice, PCRM „s-a schimbat la faţă” şi a preluat politicile partidelor de dreapta", declară fostul comunist. 

Stepaniuc mai scrie că merită a fi menţionate  câteva acţiuni „reformatoare”, care, în opinia lui şi a multor analişti, au avut efecte antisociale profunde:
-stabilirea cotei „0” la impozitul pe venitul reinvestit, care a adus beneficii uriaşe companiilor mari şi bogate;
-legalizarea capitalului, care a fost doar în interesul unor clanuri de „prihvatizatori”, care au jefuit economia naţională în anii 1991-2005;
-subvenţiile destinate agriculturii, în 80% de cazuri, au nimerit în buzunarul companiilor mari şi bogate etc.

Drept rezultat al aplicării politicilor şi instrumentelor liberale, Victor Stepaniuc subliniază că: 
- s-a realizat consolidarea unor monopoluri multisectoriale şi clanuri oligarhice; 
- au dat faliment mii de întreprinderi mici şi mijlocii; 
- numărul locurilor de muncă în economie nu s-a majorat, ci s-a redus esenţial.

"Şi toate aceste „minuni” le-a realizat un partid de stânga, care se pretinde apărător al maselor largi ale populaţiei!", precizează fostul ideolog al comuniştilor.
 
Fostul prim-vicepremier pe probleme sociale consideră că în aceste condiţii, încercarea lui Dodon de a le da sfaturi liberalilor aflaţi azi la guvernare este una alogică şi confirmă falsul şi duplicitatea mesajului liderilor comunişti."Pe de o parte, PCRM învinuieşte Guvernul actual de promovarea politicilor antisociale, iar pe de altă parte,dvs. căutaţi să convingeţi acest Guvern să înveţe din reformele lui Dodon, care au fost şi mai liberale" conchide acesta..

Sursa: UNIMEDIA cu referire la timpul.md


0 Comments: