Republica Populară Democrată Coreeană cere 65 de trilioane de dolari de la SUA

joi, 24 iunie 2010

Republica Populară Democrată Coreeană cere 65 de trilioane de dolari de la SUA
Foto: stiride10.ro

Autorităţile Republicii Populare Democrate Coreene cer de la SUA despăgubiri în valoare de 65 trilioane de dolari pentru daunele cauzate în urma împărţirii peninsulei Coreene din 1945.

Potrivit acestora, calculele daunelor în urma uciderii a circa un milion de cetăţeni ai RPDC, rănirii a 2 milioane de coreeni, constituie 26 trilioane de dolari, iar în urma sancţiunilor americane, introduse cu 60 de ani în urmă - 13,7 trilioane de dolari. 17 trilioane de dolari Pyongyang-ul cere pentru distrugerea bunurilor în timpul Războiului Coreean din anii 1950-1953.



Separarea peninsulei în Coreea de Nord şi Coreea de Sud a avut loc în 1945, după înfrângerea Japoniei, care a cotropit ţara în timpul celui de-al doilea război Mondial. Ulterior, URSS şi SUA au semnat acordul de la de la Panmunjon, care consfinţeşte separarea peninsulei conform paralelei 38. Astfel, Coreea de Nord, rămasă sub controlul URSS, porneşte pe calea experimentului comunist,iar Coreea de Sud - pe cea a capitalismului.

Dorinţa conducerii de a influenţa zona opozantului a dus la izbucnirea războiului între americani, pe de o parte şi sovietici şi chinezi, pe de altă parte. În 1953 a fost semnat Tratatul de Pace între Pyongyang şi Seul.


sursa: Unimedia

0 Comments: