Tănase aduce schimbări la Curtea Constituțională

marți, 11 octombrie 2011

Tănase aduce schimbări la Curtea Constituțională
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Curtea Constituțională nu va mai pronunța verdictele la finele ședințelor în care sunt examinate sesizările. O nouă practică, introdusă de proaspăt alesul președinte al CC, Alexandru Tănase, prevede ca partea decizională a hotărârii să fie anunțată atunci când va exista și textul integral al hotărârii.


„Este o nouă practică ce se instituie în scopul asigurării unui grad sporit de transparenţă şi informare asupra actelor adoptate de autoritatea jurisdicţiei constituţionale. Pronunţarea părţii decizionale, atunci cînd va exista şi textul integral al hotărîrii, redactat pentru publicare în „Monitorul Oficial al Republicii Moldova”, va permite atît părţilor participante în proces, cît şi tuturor celor interesaţi să aibă la îndemînă şi argumentele clare care au motivat verdictul”, transmite serviciul de presă al CC. 

Potrivit sursei, după pronunţarea verdictului, textul hotărîrii va fi plasat pe pagina electronică a Curţii Constituţionale, iar instituțiile mass-media vor primi un comunicat de presă.


O primă aplicare a noii reguli a avut loc astăzi, când judecătorii CC au examinat o cerere depusă de un grup de deputați comuniști. Ultimii consideră că un proiect aprobat de Parlament, prin care a fost diminuat ajutorul de deces oferit rudelor militarilor și judecătorilor, este anticonstituțional. 

Astfel, Curtea urmează să se pronunțe privind constituționalitatea legii adoptate în Parlament abia săptămâna viitoare. 

UNIMEDIA precizează că la 4 octombrie, judecătorul Alexandru Tănase a fost numit în funcția de președinte al Curții Constituționale, înlocuindu-l pe Dumitru Pulbere, care a fost demis cu votul colegilor pentru „declarații politice”.


Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: