Comoară de 19 milioane de dolari, descoperită la 2.500 metri sub nivelul mării

marți, 11 octombrie 2011

Comoară de 19 milioane de dolari, descoperită la 2.500 metri sub nivelul mării
poză simbol

Epava unei nave britanice, scufundată cu aproximativ un secol în urmă, a fost descoperită pe fundul Atlanticului de Nord la 2.500 de metri adâncime. Ambarcaţiunea era plină cu argint care, la vremea eşuării, valora în jur de 110.000 lire sterline, iar acum are o valoare de 19 milioane de dolari.


Este vorba de nava SS Mantola, scufundată pe 9 februarie 1917 când a fost atacată de  torpilele de submarinelor germane U-81 în timpul Primului Război Mondial. Descoperirea a fost anunţată de compania Odyssey Marine Exploration, specializată în găsirea epavelor la mare adâncime, anunţă Terra.Potrivit companiei cu sediul în Florida, nava a plecat încărcată cu aproximativ19 de tone de argint.Din suma pe care în cele din urmă a fost recuperată, Odyssey va reţine 80%, aşa cum a convenit cu Departamentul Britanic al Transporturilor .


Compania va pregăti o expeditie pentru a încerca să recupereze banii pe care i-a descoperit, care ar putea începe în primavara anului viitor, atunci când condiţiile meteorologice se vor îmbunătăţi în acea zonă a Atlanticului. Conducerea a anunţat, de asemenea, că epava descoperită acum se află la doar 160 Km distanţă de o altă navă scufundată în 1941 şi încărcată cu 200 de tone de argint, situată la aproximativ 4700 de metri adâncime şi aproximativ 480 mile în largul coastelor irlandeze.

Odyssey Marine Exploration a petrecut ani implicată într-un litigiu cu statul spaniol pentru a rămâne o barcă a descoperită în 2007 şi încărcată cu o comoară evaluată la aproximativ 500 milioane dolari.

Spania a reclamat dreptul de proprietate asupra navei Nuestra Senora de las Mercedes, al cărei comoară a fost transportată în secret în Florida, unde va rămâne până la rezolvarea litigiului.

Sursa: dcnews.ro


0 Comments: