Bogatu: PL este gata să meargă la compromis cu PCRM

marți, 11 octombrie 2011

Bogatu: PL este gata să meargă la compromis cu PCRM

„Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a făcut o spectaculoasă schimbare de macaz când a declarat că formațiunea sa ar putea renunţa la amendarea Constituţiei și că este dispus să accepte un compromis cu opoziţia comunistă pentru a menţine AIE la guvernare.” De această părere este analistul politic Petru Bogatu, care a publicat un articol la această temă pe blogul său.

Potrivit lui Bogatu, Mihai Ghimpu  a mărturisit că de fapt a fost convins de oficialii europeni să-și schimbe poziția, în urma vizitei de trei zile efectuată între 3 şi 6 octombrie la Bruxelles.


„De unde şi concluzia că partenerii occidentali încearcă foarte insistent să salveze Alianţa chiar cu preţul unor cedări generoase făcute PCRM-ului. Dacă lucrurile stau aşa, putem spune că s-a făcut un pas pe calea depăşirii crizei constituţionale. Până acum doar PLDM era dispus să facă nişte concesii pentru a evita alegerile anticipate. Recent, şi Marian Lupu a lăsat să se întrevadă că „nu ţine” cu tot dinadinsul la jilţul prezidenţial şi ar fi în măsură să facă un pas înapoi. Faptul că acum şi Mihai Ghimpu subscrie la ideea compromisului schimbă datele problemei”, consideră analistul.

Bogatu afirmă că în condițiile actuale actuala coaliţie de guvernământ este constrânsă să accepte alegerea unui preşedinte agreat de comunişti. „PCRM în niciun caz nu trebuie acceptat la putere prin oferirea unor posturi de miniştri sau de şefi ai unor agenţii sau servicii de stat. Compromisul în ce priveşte fotoliul prezidenţial este suficient. În cazul în care comuniştii vor cere mai mult, negocierea cu ei nu va mai avea niciun rost”, conchide analistul.

UNIMEDIA amintește că AIE a lansat o invitație la adresa opoziției parlamentare de a începe negocieri pe marginea subiectului alegerii șefului statului. Comuniștii au refuzat invitația, declarând că sunt dispuși să negocieze cu fiecare partid parlamentar separat, nu și cu AIE. Ulterior și președintele interimar, Marian Lupu a chemat partidele parlamentare la masa de negocieri, declarând că nu se ține de funcția de președinte.

Cu toate acestea, Vladimir Voronin a declarat că nu acceptă invitația lui Lupu, lăsând să se înțeleagă că negocierile cu partidele parlamentare ar putea avea loc de la „zero”, adică cu condiția că PL, PLDM și PD vor examina posibilitatea demisiei Parlamentului și Guvernului.  

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: