Astăzi se decernează Premiul Nobel pentru Economie

luni, 10 octombrie 2011

Astăzi se decernează Premiul Nobel pentru Economie
Foto: financiarul.ro

Astăzi, 10 octombrie 2011, se va decerna Premiul Nobel pentru Economie. Pe lista nominalizaţilor se află, printre alţii, Douglas W. Diamond, profesor la Universitatea din Chicago, Jerry A. Hausman, de la Institutul tehnologic din Massachusetts şi Halbert White Jr, profesor la Universitatea din California. Primul a fost nominalizat pentru analiza intermedierii financiare si monitorizării, iar ceilalţi doi pentru studiile privind dezvoltarea econometriei. 


Pe listă se mai află Anne Krueger, asociat la biroul Naţional de Cercetare Economică. Ea ar putea să primească premiul pentru identificarea şi analiza fenomenului “rent-seeking” şi implicaţiilor sale. Tot pentru “rent-seeking” apare pe listă şi Gordon Tullock, profesor la George Mason University.

Menţionăm că Premiul Nobel pentru Economie a fost creat în 1968, de către Banca Centrală a Suediei, în memoria industriaşului suedez Alfred Nobel. Acest premiu a fost acordat pentru prima oară în 1969 economiștilor Jan Tinbergen și Ragnar Frisch pentru „descoperirea și utilizarea modelelor dinamice în analiza proceselor economice”.

Amintim că anul trecut, laureaţi ai premiului Nobel pentru economie au fost Peter A. Diamond (SUA), Dale T. Mortensen (SUA) şi Christopher A. Pissarides (Marea Britanie). Cei trei specialişti au fost recompensaţi pentru "analizele lor asupra pieţelor". 

Sursa: UNIMEDIA


0 Comments: