PD și PCRM nemulțumiți de schimbările TRM. PL: Cerem raport despre activitatea NIT

joi, 13 octombrie 2011

PD și PCRM nemulțumiți de schimbările TRM. PL: Cerem raport despre activitatea NIT
Foto: UNIMEDIA/Igor Vrabie

Dumitru Diacov, dar și deputați ai Partidului Comuniștilor s-au arătat nemulțumiți că instituția Teleradio-Moldova a exclus Mesagerul în limba rusă din grila de emisie a televiziunii publice „Moldova 1”.

„TRM ne dă de înțeles să nu ne băgăm nasul în treburile lor. Dar această problemă ne interesează. Compania este publică și schimbările trebuie motivate”, a declarat președintele de onoare al PD azi la ședința Parlamentului.


În același timp, deputatul comunist, Alexandru Petcov a spus că democrații nu sunt interesați de modificările în grila de emisie a postului „Moldova 1”. „Ieri, la ședința Comisiei parlamentare pentru mass-media au fost invitați directorul CCA, Marian Pocaznoi și președintele TRM, Constantin Marin. Ne-am exprimat nedumerirea față de aceste schimbări, dar democrații nu au avut nicio obiecție, mai mult - au susținut proiectul”, a afirmat comunistul. 

Liberalii au avut o replică. Aceștia au solicitat un raport despre activitatea postului privat de televiziune NIT. „Eu văd că pe comuniști îi deranjează ce se întâmplă la „Moldova 1”. Eu sunt deranjat de ceea ce se întâmplă la NIT, unde se îndobitocește atât populația rusolingvă, cât și cea vorbitoare de limbă română”, a menționat deputatul PL, Gheorghe Brega. 

Și Mihai Ghimpu a venit cu un comentariu, remarcând că URSS a murit demult. „Atunci știrile în limba rusă erau prezentate la ora 19.00, pentru că limba rusă era oficială. Corect au făcut că au transferat Mesagerul. La ora 21.00 oamenii deja se culcau”, a spus liderul PL.

Deputata Corina Fuse a ținut să menționeze că indepdendența editorială a companiei publice este garantată prin lege, la fel ca și modificările în grila de emisie. „Modificările făcute sunt justificate. La ora 19.00, ora de maximă de audiență se difuzează principalul jurnal de știri în limba de stat. Spectaotrii în limba rusă nu au fost prejudiciați nicicum - sunt 4 buletine în limba rusă care se difuzează pe parcursul zilei. 

UNIMEDIA menționează că, începând cu 10 octombrie, principalul buletin de știri al zilei de la Moldova 1, „Mesager” în limba română, va fi dufuzat la ora 19:00 și nu la ora 21:00, cum era până acum. Totodată, buletinul de la ora 21:00, în limba română, va avea o durată de doar 15 minute. În același timp, în schimbul jurnalului în limba rusă de la ora 19:00, Moldova 1 va difuza pe parcursul zilei patru buletine în limba rusă - la ora 9:00, 17:00, 23:00 și 2.00. 

Sursa: UNIMEDIA 
Autori: Ana Rîmbu/Rodica Căruntu 


0 Comments: