TRM respinge acuzaţiile comuniştilor: Unica organizaţie care a taxat negativ TRM a fost cea la care se face referinţă în declaraţia PCRM

marți, 21 decembrie 2010

TRM respinge acuzaţiile comuniştilor: Unica organizaţie care a taxat negativ TRM a fost cea la care se face referinţă în declaraţia PCRM
Foto: moldova.md

„Emisiunile de ştiri, programele de actualitate electorală şi dezbaterile publice de la TV Moldova 1 şi Radio Moldova au tratat concurenţii electorali echidistant, echilibrat, corect şi imparţial. Compania a promovat pluralismul social–politic şi echilibrul, asigurând concurenţilor electorali şanse egale de manifestare”. Această este răspunsul dat de către Compania „Teleradio-Moldova” cu referire la declaraţia PCRM despre monopolizare în campania electorală a radiodifuzorului public de către guvernarea liberal-democrată, informează icomunicat.md.


În declaraţia radiodifuzorului public naţional se menţionează că instituţia în activitatea sa de reflectare a campaniei electorale s-a condus în exclusivitate de normele legale, prevăzute în Codul Electoral, Codul Audiovizualului, Regulamentul CEC privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă, precum şi în Declaraţia proprie privind politica editorială pentru campania respectivă.

„Comportamentul radiodifuzorului public în perioada campaniei electorale a fost apreciat drept unul conform prevederilor legale, străin de tratamentul preferenţial al concurenţilor electorali, indiferent de ponderea şi doctrina lor politică. La această concluzie au ajuns mai multe organizaţii şi instituţii de monitorizare din ţară şi de peste hotare ce au o experienţă demonstrată în domeniu”, se mai spune în declaraţia administraţiei Companiaei „Teleradio-Moldova”.

Sursa precizează că în Raportul de monitorizare al Asociaţiei Presei Electronice, realizat în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte, se menţionează: „IPNA Compania „ Teleradio-Moldova” în programele de ştiri şi actualităţi a recuperat în măsură semnificativă caracterul public al emisiei…” şi „IPNA Compania „Teleradio-Moldova” a utilizat în mod adecvat oportunităţile oferite de actele normative referitoare la reflectarea alegerilor de către mass-media”.

TRM invocă concluziile rapoartelor de monitorizare efectuate de către Centrul pentru Jurnalism Independent.„Posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova au avut un comportament diferit de cel adoptat în campaniile electorale din 2009. Acestea au renunţat la practica de a începe buletinele de ştiri cu materiale privind administraţia centrală şi partidele aflate la guvernare. Posturile au asigurat pluralism de opinie în ştiri…”.

Rapoartele de monitorizare a modului de reflectare a campaniei electorale în programele de ştiri, realizate de CCA cu concursul experţilor de la Agenţia de monitorizare media „MEMO 98” din Bratislava, Slovacia, la fel au constatat că „din punct de vedere al cerinţelor legale, nu au fost înregistrate careva cazuri serioase, care ar provoca îngrijorări vis–a–vis de modul în care este reflectată campania electorală în cadrul emisiunilor de ştiri ale postului public de televiziune Moldova 1”. Autorii raportului precizează, că „unele partide au primit cote similare de prezentare – PLDM -12,5 %, PL – 10,6 %, PCRM – 10,5%”.

În raportul preliminar al OSCE se concluzionează: „În general, televiziunea publică a respectat cerinţa legală de a asigura o reflectare electorală exactă, echilibrată şi imparţială a concurenţilor”.

Unica organizaţie care a taxat negativ TRM a fost cea la care se face referinţă în declaraţia PCRM. "În context, vom menţiona că nicio formaţiune politică, inclusiv PCRM, pe durata campaniei electorale, nu şi-a exprimat public dezacordul faţă de modul de reflectare a ei de către TV Moldova 1 şi Radio Moldova", a conchis conducerea TRM.

UNIMEDIA aminteşte că că ieri, PCRM a acuzat radiodifuzorul public naţional că face partizanat politic în favoarea PLDM.

Sursa: UNIMEDIA



0 Comments: