Franţa şi Germania cer amânarea intrării României în Schengen din cauza carenţelor la capitolele corupţie şi criminalitate organizată

marți, 21 decembrie 2010

Franţa şi Germania cer amânarea intrării României în Schengen din cauza carenţelor la capitolele corupţie şi criminalitate organizată
caleaeuropeana.ro

Parisul şi Berlinul cer oficial amânarea aderării Bulgariei şi României la Spaţiul Schengen. Într-o scrisoare a miniştrilor francez şi german de Interne către comisarul  pentru Afaceri Interne în Comisia Europeană, Cecilia Malmstrom, se spune că această aderare ar fi "prematură", dacă ar avea loc în martie 2011, informează Radio France Internationale.


"Nu sunt reunite toate condiţiile pentru aderarea celor două ţări în Spaţiul Schengen", scriu cei doi miniştri în corespondenţă. Ei vorbesc despre "carenţe", care au legătură cu securitatea şi justiţia, cu corupţia şi criminalitatea organizată. "Nu este posibil să nu luăm în calcul aceste carenţe, constatate de Comisia Europeană în Mecanismul de Cooperare şi Verificare", spun cei doi miniştri.

Potrivit lui Brice Hortefeux şi Thomas de Maiziere, dacă România şi Bulgaria ar intra în Schengen, există riscul unor "consecinţe grave pentru securitatea internă a Uniunii Europene şi pentru fiecare stat membru". "Estimăm că decizia ar trebui luată când principalele subiecte de preocupare vor fi rezolvate, adică atunci când vor fi făcute progrese ireversibile în lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate", se arată în scrisoarea oficială a miniştrilor.

Aceasta, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a declarat într-un interviu pentru Financial Times că este convins că ultima misiune de verificare va avea un rezultat pozitiv. El a adăugat că România ar vrea "ca tratatul să fie aplicat, ceea ce înseamnă că nu suntem pregătiţi să acceptăm o amânare a datei aderării la spaţiul Schengen", relatează Mediafax.

Pentru ca România să adere la spaţiul Schengen e nevoie de votul unanim pozitiv al celor 25 de membre ale Consiliului Uniunii Europene.

0 Comments: